Ortaokul öğretmenlerinin öğretmen liderliği davranışlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examining the views about the teacher leadership behaviours of secondary school teachers'
  1. Tez No: 514136
  2. Yazar: GÖNÜL UZEL ELMAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen liderliği, Öğretmen liderliği sergileme, Ortaokul, Teacher leadership, teacher leadership performing, secondary school
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin, öğretmen liderliği davranışları ile ilgili görüşlerini belirlemek ve bazı değişkenlere göre incelemektir. Betimsel tarama modelinde tasarlanan araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı Gaziantep ili merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ortaokullarda görev yapan, basit seçkisiz örnekleme yolu ile belirlenen 585 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Beycioğlu ve Aslan (2010) tarafından geliştirilen, 5'li Likert tipi; Mesleki Gelişim, Kurumsal Gelişme ve Meslektaşlarla İşbirliği alt boyutlarına sahip Öğretmen Liderliği Ölçeği ile araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesi amacıyla frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü Anova ve Tukey uygulanmış; tüm istatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre ortaokul öğretmenlerinin öğretmen liderliği sergileme davranışlarını; en yüksek Mesleki Gelişim (X̅=4.06-Sık sık), en düşük Kurumsal Gelişme (X̅=3.43-Sık sık) alt boyutunda sergiledikleri ve öğretmen liderliği davranışlarını“Sık sık”(X̅=3.78) sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğretmen liderliği sergileme davranışları ile ilgili görüşlerinin cinsiyete göre“Meslektaşlarla İşbirliği”alt boyutunda anlamlı bir farklılık göstermediği; ancak“Mesleki Gelişim”,“Kurumsal Gelişme”ve“Toplam Öğretmen Liderliği”boyutlarında anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğretmenlerinin sergiledikleri öğretmen liderliği davranışları ile ilgili görüşlerinin medeni durum, kıdem ve mezun olunan fakülte değişkenlerine göre tüm boyutlarda anlamlı bir farklılık göstermediği; branş değişkenine göre“Kurumsal Gelişme”alt boyutunda anlamlı bir farklılık gösterdiği; öğretmenlerin sergiledikleri öğretmen liderliği davranışları ile ilgili görüşlerinin eğitim durumu ve okul türüne göre tüm boyutlarda anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions of the teachers about the teacher leadership behaviors and examine them according to some variables. The research was designed in the descriptive survey model. The research was carried out with 585 teachers working in official and private secondary schools, which were affiliated to the Ministry of National Education, in Şehitkamil and Şahinbey towns in Gaziantep in the academic year of 2015-2016. teachers were determined by random sampling. A five point Likert type“Teacher Leadership Scale”, with Sub-dimensions of Professional Development, Institutional Development and Co-operation with Colleagues, developed by Beycioğlu and Aslan (2010) and Personal Information Form created by the researcher were used as data collection toosl in the research. Frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, independent sample t-test, one-way ANOVA, Tukey were applied to analyze the data obtained in the research; the significance level was accepted as .05 in all statistical calculations. Teacher leadership behaviors of secondary school teachers in the sample; they have exhibited the highest level of Professional Development (X̅ = 4.06-Frequently), the lowest level of Institutional Development (X̅ = 3.43-Frequently) subscales and teacher leadership attitudes have been exhibited as a result of“frequently”level (X̅ = 3.78). Teachers' genders are not a significant factor in the sub-dimension of Co-operation with Colleagues; but a significant difference was found in the dimensions of Professional Development, Institutional Development and Total Teacher Leadership. A significant difference was not found in the marital status, seniority and alma mater variables of the secondary school teachers in the teacher leadership in all dimensions. A significant difference was found in the branch variable in the sub-dimension of Institutional Development. A significant difference was found in the educational status and school types in all dimensions of teacher leadership behaviors.