İnsan kaynakları yönetimi işlevleri ile iş tatmini arasındaki ilişki: Kocaeli Üniversitesi sivil havacılık yüksekokulu mezunları üzerine bir araştırma
The relationship between human resources management functions and business satisfaction: A research on alumni of Kocaeli University aerospace and space sciences faculty
  1. Tez No: 514147
  2. Yazar: GÜNER DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TALİP AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları İşlevleri, İş Tatmini, İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevleri İle İş Tatmini Arasındaki İlişki
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rekabetin ve küreselleşmenin hızla büyüdüğü dünyamızda örgütlerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için kaynakları etkili ve verimli kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca işgücüne dayalı tüm sektörlerde insan kaynakları yönetiminin önemi giderek artmaktadır. İşgörenlerin iş tatmini de hem rekabet avantajı açısından hemde işletmelerin ayakta kalması açısından anlamlıdır. Dolayısıyla işgörenlerin iş tatminlerine yönelik işlevlerin belirlenip, iyileştirilmesi ayrı önem taşımaktadır. Bu çerçevede yapılan çalışmamızın amacı Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu mezunlarının demografik ve çalışmaya ilişkin değişkenlerine göre iş tatmini düzeylerinin tespiti ve insan kaynakları yönetiminin işlevleri ile iş tatmini arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmamıza 2009-2017 yılları arasında mezun olan toplam 830 öğrenciden 134'ü katılım sağlamıştır. Araştırmaya göre; İnsan Kaynakları Yönetimi işlevlerinin İş Tatmini ile ilişkileri ele alınmıştır. Buna göre İnsan Kaynakları Yönetimi işlevleri (personel seçme ve yerleştirme, performans değerleme, ücretlendirme ve ödüllendirme, kariyer yönetimi, eğitim ve geliştirme, iş sağlığı ve güvenliği işlevi) ile iş tatmini arasında ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
In the world where competition and globalization are growing rapidly, it is necessary for organizations to use resources effectively and efficiently to can survive. In addition, the importance of human resource management is increasing in all sectors based on workforce. Job satisfaction of the occupants is also meaningful in terms of both competitive advantage and the survival of the enterprises. Therefore, it is important to determine and improve the functions of job satisfaction. The aims of this study are determine the level of job satisfaction of Kocaeli University Civil Aviation Colleges alumni according to demographic and working variables and determine whether there is a relationship between functions of human resources management and job satisfaction. 134 of 830 students that graduated between the years of 2009-2018 participated in the survey of this research. According to the research; The relation between Human Resource Management functions and Job Satisfaction was discussed. Accordingly, there is a relationship between Human Resource Management functions (staff selection and placement, performance appraisal, pricing and rewards, career management, training and development, job health and safety function) and job satisfaction. KeyWords: Human Resources Functions, Job Satisfaction, The Relatıonshıp Between Human Resources Management Functıons And Busıness Satısfactıon