Bireysel yatırım kararlarına bilişsel yanılgıların etkisi: Deneysel bir çalışma
Biases in individual investment decisions: An experimental study
  1. Tez No: 514216
  2. Yazar: LEYLA TÜLÜCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NASİH TAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk ve Belirsizlik Altında Karar Verme, Statüko Yanılgısı, Dispozisyon Yanılgısı, Naif Çeşitlendirme, Decision Making Under Risk and Uncertanity, Status Quo Bias, Disposition Effect, Naive Diversification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir bireyin yatırım kararları üzerinde etkili olan risk alma eğilimini, statüko yanılgısını, dispozisyon yanılgısını ve naif çeşitlendirme eğilimini incelemektir. Bu amaçla, Mersin Üniversitesi akademik personeli üzerinde bir senaryolaştırılmış deneysel anket çalışması uygulanmıştır. Anket yoluyla toplanan veriler kullanılarak Pearson kikare, t-test ve regresyon analizi yöntemleriyle test edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, test edilen eğilim ve yanılgıların, bireysel yatırım kararları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucunda, bireysel yatırımcıların, kazanç bölgesine ve kayıp bölgesine göre risk alma eğilimlerinin farklılaştığı, statüko yanılgısının etkisiyle portföylerini şekillendirdikleri, satın alma veya satma işlemlerinde dispozisyon yanılgısının etkili olduğu ve yatırım alternatifleri arasında dağıtım yaparken naif çeşitlendirme eğilimi sergiledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how biases and heuristics in individual decision making affect individual investment decisions under risk and uncertainty. Drawing on prospect theory, I argue that individuals making investment decisions under risk and uncertainty do not usually maximize expected utility. Rather, individual investment decisions are often suboptimal due to individual biases and the use of heuristics in decision making. To test this argument, I examine the influence of two biases and one heuristic on individual investment decisions. The two biases and one heuristic are, respectively, the status quo bias, the disposition effect, and the“1/n rule”. Specifically, I argue that individuals making investment decisions under risk and uncertainty tend to maintain the status quo investment, keep investments that have dropped in value, and naively diversify their portfolio of investment. To examine these arguments, I collected data using randomized between-subject design with experimental and control groups that included in total 162 academic personnel from a large university in Turkey. The empirical results provide strong support for the arguments in this thesis. Specifically, I find that among the participants of this study, both the status quo bias and the disposition effect are common in individual investment decisions. Moreover, the results show that the participants tend to naively diversify their portfolio of investments.