Klinik olmayan örneklemde otomatik düşüncelerin yeme tutumuna etkisi ve diğer değişkenler ile ilişkisinin incelenmesi
Analyzing the effect of automatic thoughts on eating attitudes and its relation with other variables
- Tez No: 514217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Otomatik Düşünce, Depresyon, Anksiyete
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada; klinik olmayan ortamda 18 yaş üstü, yetişkinlerde“Bilişsel Davranışçı Terapi”kuramından yola çıkarak“yeme tutum ve bozukluklarının”oluşması sürecinde otomatik düşüncelerin etkisi ve bu etkilenme ilişkisinde depresyon ve anksiyete duygu durumlarının da bu ilişkisel döngüyü nasıl etkilediği, aynı zamanda da birbirleri arasındaki ilişkinin araştırılarak incelemesi hedeflenmiştir. Elde edilen veriler ile yeme tutumlarının nedenlerinin ayrıştırılarak, birbirleri arasındaki etki ve ilişkilerin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Yeme Tutum Testi (YTT), Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE) kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul ilinde yaşayan, gönüllü katılım ile ulaşılabilen, farklı yaş, cinsiyet ve meslek gruplarındaki 18 yaş üstü, sağlıklı kadın ve erkekler ile toplam 149 kişiden oluşmuştur. Katılımcıların 105' i kadın, 44' ü erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 35,8 yıldır. Çalışma grubu için bulunan ortanca yaş 35 iken, en genç katılımcı 18, en yaşlı olanı 62 yaşındadır. Elde edilen veriler, SPSS istatistik programı ile, Kolmogorov Smirnov testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis analizi, posthoc Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi ve Spearman korelasyon testi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda“Yeme Tutum Testi”puanı ile diğer 3 ölçek puanı arasında pozitif, zayıf, istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar bulunmuştur.“Otomatik Düşünce Ölçeği”puanı ise“Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçek”puanları ile pozitif yönde, orta, iyi düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı korele bulunmuştur.“Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçek”puanları arasındaki korelasyon pozitif, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Ölçekler arasında en güçlü korelasyon“Otomatik Düşünce Ölçeği”puanı ile“Beck Depresyon”puanı arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of automatic thinking in the process of“eating attitudes and disorders”by starting from the theory of“Cognitive Behavioral Therapy”in healthy adults in the nonclinical environment over the age of 18 and how depression and anxiety emotional states affect this relational cycle in relation to this affect, investigated and investigated. It is aimed to investigate the effects and relations between causes of eating attitudes and causes of eating attitudes obtained in this process. Participants were assessed by the researcher using The Eating Attitude Test, The Automated Thinking Scale, The Beck Depression Scale, and The Beck Anxiety Scale.The sample of the study consisted of a total of 149 people, living in Istanbul province, accessible by voluntary participation, healthy men and women over 18 years of age, different sex and occupational groups. 105 of the participants are women, 44 are men. The average age of participants is 35.8 years. The median age for the study group was 35, while the youngest participant was 18 and the oldest was 62 years old. The datas were assessed by SPSS statistical program, Kolmogorov Smirnov test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis analysis, Posthoc Bonferroni corrected Mann Whitney U test and Spearman correlation test. Positive, weak and statistically significant correlations were found between the“Eating Attitude Test”score and the other 3 scale scores at the end of the study. The“Automatic Thought Scale”score was found to be statistically significant in the positive, moderate and good level with“Beck Depression and Beck Anxiety Scale”scores .