Almanya'da ve Türkiye'de Türkiye vatandaşı üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi, algıladıkları sosyal destek ve stresle başa çıkma yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of quality of life, perceived social support and coping with stress methods of Turkish citizen university students i̇n Germany and Turkey
- Tez No: 514218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Almanya, Yaşam Kalitesi, Algılanan Sosyal Destek, Stresle Başa Çıkma, Turkey, Germany, Quality of Life, Perceived Social Support, Stress Coping
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı Almanya'da ve Türkiye'de üniversite eğitimi gören Türklerin yaşam kalitesi, algıladıkları sosyal destek ve stresle başa çıkma yöntemleri arasındaki farklılığın anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya Türkiye'de İzmir, İstanbul ve Ankara illerinde; Almanya'da Essen, Duesseldorf, Duisburg, Berlin, Dortmund Hamburg Köln, Bremen, Bochum, Frankfurt ve Stuttgart illerinde okumakta olan 209 Türk üniversite öğrencisi katılmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-36 (KF-36), Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'de ve Almanya'da okumakta olan üniversite öğrencileri arasında fiziksel fonksiyon açısından algılanan yaşam kalitesinin, enerji-canlılık-vitalitenin, genel sağlık algısının, stresle başa çıkarken gösterilen çaresiz yaklaşımın, boyun eğici yaklaşımın ve sosyal destek arama yaklaşımının anlamlı farklılık gösterdiği fakat fiziksel rol güçlüğünün, emosyonel rol güçlüğünün, ruhsal sağlığın, sosyal işlevselliğin, ağrının, algılanan sosyal desteğin, kendine güvenli yaklaşımın ve iyimser yaklaşımın anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Aynı zamanda stresle başa çıkma ve yaşam kalitesi konusunda düşük algısı olan gruplar olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda üniversite öğrencilerine olumlu stresle başa çıkma yollarının geliştirilmesi ve stres düzeylerini azaltmaya yönelik olarak Stresle Başa Çıkma Becerileri Eğitim Programı, Öznel İyi Oluş Müdahale Programı ve benzeri eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research to examine the significance of the differences between university students in Germany and Turkey about the quality of life, perceived social support and coping with stress methods. For this purpose, to this research 209 students studying in Izmir, Istanbul and Ankara in Turkey, Dusseldorf, Duisburg, Berlin, Dortmund, Hamburg Cologne, Bremen, Bochum, Frankfurt Essen in Germany have participated. Demographic Information Form, Quality of Life Scale Short Form-36 (KF-36), Perceived Social Support Scaleand Stress Coping Scale were used to collect the data. Independent samples T-test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used in theanalysis of the data. The research results among university students who have been studying in Turkey and in Germany, The perceived quality of life in terms of physical function, when the energy-vitality, general health perception, the helpless how in coping with stress and neck deflection showed significant differences; but it has been determined that the physical role strength, emotional role strength, mental health, social functioning, pain, perceived social support, the self-confident approach and the optimistic approach did not show any significant difference. As a result of the research, it was determined that there were groups with low perception of stress coping and quality of life. In this context, it may be suggested to improve the way of coping with positive stress to university students and to give training to cope with Stress, such as Stress Relief Skills Training Program, Subjective Good Intervention Program and similar trainings.