Evli bireylerde evlilik uyumu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of marital adjustment and life satisfaction between married people
- Tez No: 514321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, evlilik uyumu, yaşam doyumu., Marriage, marital adjustment, life satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Evlilik, eşlerin cinsel doyuma ulaştıkları, birliktelik ve dayanışmanın olduğu, neslin devamının sağlandığı bir kurumdur. Evlilik uyumu, eşlerin yaşadıkları gerilim, kaygı, sorunlara sebep olabilen kişisel farklılıklar, doyum, bağlılık ve işlevsellik gibi bireylerin iyi oluşunu etkileyecek noktalarda anlaşmanın sağlanmasını içeren, değişken bir süreçtir. Yaşam doyumu, kişilerin iş, evlilik ve diğer alanlardaki sürdürdüğü mutluluk düzeyidir. Evlilik uyumu ile yaşam doyumu ilişki içerisindedir. Yapılan araştırmada bu ilişkinin tespiti amaçlanmaktadır Araştırmanın evrenini İstanbul ili Ümraniye ilçesinde yaşayan evli bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Ümraniye'de yaşamını devam ettiren ve tesadüfi örnekleme yolu ile seçilen 100 evli birey oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada katılımcılara“Sosyodemografik Veri Formu, Evlilikte Uyum Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeği”uygulanmıştır. Çocuk sayısı, evlilik yaşamından memnuniyet durumu, eş ile sorumluluk paylaşma düzeyi ve eşin çalışma durumu değişkenlerine göre evlilik uyum düzeylerinde farklılık saptanmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu, ekonomik durum, çocuk sayısı, evlilik yaşamından memnuniyet durumu, eş ile sorumluluk paylaşma düzeyi değişkenlerine göre yaşam doyum düzeylerinde farklılık saptanmıştır. Örneklemin ortalamanın altında evlilik uyum düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Uyumlu evlilik gerçekleştirenlerin 48 kişi olduğu, uyumsuz evlilik gerçekleştirenlerin ise 52 kişi olduğu belirlenmiştir. Örneklemin ortalamanın üzerinde yaşam doyum düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir.Evlilik uyumu ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is an institution that partners have sexual satisfaction,unity and solidarity and also it is continuation of the generation.Marital adjustment is a variable process that partners are living through tension, anxiety, individual differences causeing problems, satiation, dependence and functionality etc. Satisfaction with life is the level of happiness that continiuing of work, marriage and the different areas. Marital adjustment is contact with satisfaction with life.On this survey it has been purposed to find the determination of this relationship. Married peaople are living in Ümraniye/İstanbul constitute the population of the survey. This research constitute with the married couples are living in Ümraniye who has been chosen randomly. On the survey it has been practised sociodemographic dataform, cohesion criterion on the marriage,life satisfaction with scale to the attenders. It has been determined distinctness on the levels of marital adjustment with reference to employment status of partners, number of children, satisfaction level with reference to gender, educational back ground, economic conditions,number of children, satisfaction of marriage life,level of sharing the responsibility.It has been determined that sample has a subpor marital adjustment level and was seen that 48 people have a compatible marriage and 52 people have incompatible marriage.The sample has a life satisfaction level above the avarage.There is a positive correlation between marital adjustment and life satisfaction level.