Kocaeli/Gölcük Nüzhetiye (Döşeme) köyü monografisi
Kocaeli / Gölcük Nüzhetiye (Döşeme) village monograph
- Tez No: 514350
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Gölcük, Nüzhetiye/Döşeme Köyü, Gürcü Kültürü, Köy Monografisi, Kocaeli, Gölcük, Nüzhetiye / Döşeme Village, Georgian Culture, Village Monograph
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışmada Kocaeli'nin Gölcük ilçesine bağlı Nüzhetiye/Döşeme Köyü'nde yaşamakta olan Gürcülerin; töre, inanç, âdet, örf gibi kültürel dokularına değinilmiş, Kocaeli'nin Gölcük ilçesine bağlı Nüzhetiye/Döşeme Köyü'nün monografi çalışmasında derlenen veriler tasnif edilerek incelenmiştir. Köyün gelenek-görenekleri araştırılıp kayıt altına alınmıştır. Bu araştırmada 1877-78 yılları arasında yaşanan Osmanlı-Rus savaşı esnasında, Batum'dan Kocaeli iline, oradan da Gölcük ilçesine bağlı Nüzhetiye/Döşeme Köyü'ne yerleşmek zorunda kalan Gürcülerin kültürleri araştırılmıştır. Çalışmada köy halkının Milli Mücadele yıllarında yaşadığı tarihi olaylardan da söz edilmiştir. Alan araştırması sırasında Nüzhetiye/Döşeme Köyü'nün nüfusunun gerçekçi olmadığı, köyde ikamet etmeyen birçok köylü olduğu saptanmıştır. Araştırma; Nüzhetiye Köyü'nde yaşayan ve çoğunluğunu Gürcü kimselerin oluşturduğu kültürün günlük yaşamdaki izlerini, uygulanan pratikleri, diğer kültürlerle olan bağını ve kültürün devamlılığı üzerine bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Georgian who lived in Nüzhetiye / Döşeme Village of Kocaeli's Gölcük district, traditions, beliefs, traditions, customs, etc. have been mentioned. The data collected in the monograph study of Nüzhetiye / Döşeme Village of Gölcük district of Kocaeli was classified and examined. In this context, traditions and customs of the village were investigated and recorded. In this research, during the Ottoman-Russian war between 1877-78, the cultures of Georgian refugees who had to settle in the Nüzhetiye / Döşeme Village of Batum to Kocaeli and Gölcük districts were investigated. In the study, it was mentioned about the historical events that village people lived during the National Struggle years. During the field survey, it was determined that Nüzhetiye / Döşeme Village had many villagers whose residence was not realistic and their residence was not in the village. This research has ensured us to have an idea about the traces of Georgian culture in everyday life, the practices, the connection with other cultures and the continuity of Georgian culture.