Elit düzey kadın ve erkek voleybolcular ile basketbolcuların iletişim becerilerinin incelenmesi
The research of communi̇cati̇on ski̇lls of eli̇te volleyball and basketball players
  1. Tez No: 514366
  2. Yazar: ÖMER TEKELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ AKÇAKOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elit sporcu, iletişim, iletişim becerileri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı; Sultanlar Ligi, Efeler Ligi ve 1.lig kadın erkek voleybol takımlarındaki sporcular ile 1.lig ve 2.lig kadın erkek basketbol takımlarındaki elit sporcuların iletişim becerisi algı düzeylerinde farklılık olup olmadığını incelemek ve değerlendirmektir. Araştırmanın çalışma evrenini, Türkiye'de bulunan resmi liglerde mücadele eden takımlardaki elit sporculariçermektedir.166 elit sporcu, örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada 'İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği' ve 'Bireysel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesi ve değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçekten alınan puanlara ait frekans, aritmetik ortalama ve yüzde dağılımları hesaplanmış, ortalama puanlar arasındaki farkların anlamlılığı test edilirken, bağımsız gruplar t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırmada hata payı .05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, çalışmaya dahil olan sporcuların yaş, cinsiyet, aktif spor yılı, elit spor yılı, medeni durum ve branş değişkenleri açısından iletişim becerisi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Eğitim durumu ve aylık gelir durumu değişkenleri bakımından ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır
Özet (Çeviri)
in the communication perception level of the elite athletes in 1st League and 2nd Division women's men's basketball teams in the Sultans League, Efeler League and 1st Division women's men's volleyball teams. The population of the study includes elite athletes in team struggling in the official league in Turkey. 166 elite athletes formed the sample group. The Communication Skills Assessment Scale and the Individual Information Form were used in the study. The SPSS 22.0 package program was used in the analysis and evaluation of the collected data. Frequency, arithmetic mean and percent distributions of the scores were calculated and independent groups t-test and one-way ANOVA were performed while testing the meaning of differences between the scores. The error margin in the survey was taken as .05. As a result of the research, there was no statistically significant difference in marital status and branch variables of the athletes involved in the study. A statistically significant difference was found in terms of educational status and monthly income status variables.