Evli ve çocuk sahibi kadınların evlilik uyumlarının çocuk yetiştirme tutumları üzerindeki etkisi
The effect of marital adjustment of married and child-bearing women on childrearing attitudes
  1. Tez No: 514397
  2. Yazar: GÖKŞEN KÜBRA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, evlilik uyumu, çocuk yetiştirme tutumları, Family, marital adjustment, childrearing attitudes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Aile, bireyin toplumsallaşmasında belirleyici bir öğedir. Sağlıklı bir nesil, ruhsal yönden sağlıklı bireylerin yetiştiği aileler ile mümkündür. Ailenin temellerinin oluşmasında evliliğin önemli bir rolü vardır. Eşlerin, birbirleriyle sağlıklı iletişim kurabilmesi, karşılaştıkları farklılıklar ya da uyuşmazlıklar karşısında uzlaşmaya varabilmesi evlilik uyumunun var olduğunu gösterir. Çiftler, sahip olduğu değer ve alışkanlıkları çocuklarına aktarır. Çocuğun fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı olabilmesinde annenin çocuk yetiştirme tutumları önem taşımaktadır. Bu araştırmada, evli ve çocuk sahibi kadınların evlilik uyumlarının çocuk yetiştirme tutumları üzerindeki etkisi incelenmektedir. Evlilik uyum düzeyinin ve bazı demografik özelliklerin çocuk yetiştirme tutumları üzerine bir etkisi olup olmadığı sorusuna cevap aranacaktır. Araştırma verileri 200 evli ve çocuk sahibi kadın üzerinden elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Oluşturulan anket 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar, Demografik Bilgi Formu, (PARI) Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI- Parental Attitude Research Instrument) ve Evlilik Uyum Ölçeği şeklindedir. Araştırmanın analizinde IBM SPSS 20 programı kullanılmıştır. Analizde katılımcıların demografik bilgileri frekans analizi yardımıyla gösterilmiş ve araştırma değişkenlerine ilişkin betimleyici bilgiler verilmiştir. Sonrasında ise araştırma değişkenleri, demografik bilgilere göre karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Son olarak araştırma değişkenleri arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde katılımcıların evliliklerindeki uyum artış gösterdiğinde, aşırı koruyucu anneliğin, demokratik tutumun, geçimsizliğin ve sıkı disiplinin azalma gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The family is a decisive factor in the socialization of the individual. A healthy generation is possible with families trained by healthy individuals in the psychological direction. Marriage has an important role in the formation of the foundations of the family. The ability of spouses to communicate properly with each other, to reach a compromise in the face of differences or conflicts they have demonstrated shows that marriage compatibility exists. Couples convey the values and habits they have to their children. It is important for the mother's child-raising attitudes to be healthy, physically and mentally. In this research, the effect of marital adjustment on the childrearing attitudes of married and child-bearing women is examined. There will be an answer to the question whether marital adjustment level and some demographic characteristics have an effect on childrearing attitudes. Research data were obtained from 200 married and child-bearing women. Survey method was used as data collection tool in the research. The created questionnaire consists of 3 parts. These are the Demographic Information Form (PARI) Family Life and Parental Attitude Research Instrument, and the Marriage Compliance Scale. IBM SPSS 20 program was used in the analysis of the study. In the analysis, the demographic information of the participants was shown with the help of frequency analysis and the descriptive information about the research variables was given. Subsequently, research variables were compared according to demographic information. Independent sample t test and one way ANOVA were used in this comparison. Finally, the relationship between research variables was examined by Pearson correlation analysis. When the results obtained were examined, it was seen that when the harmony of participants' marriages increased, the overprotective mother, democratic attitude, incompatibility and tight discipline decreased.