Osmangazi'nin şehirsel gelişimi: Sorunlar ve çözüm önerileri
  1. Tez No: 514398
  2. Yazar: MÜCAHİT OĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Osmangazi, Bursa, Şehirleşme, Tarım, Sanayi, Osmangazi, Bursa, Urbanization, Agriculture, Industry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Osmangazi ilçesi, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde yer almaktadır. Bursa ilinin en büyük ilçesi olan Osmangazi, Bursa merkez ilçelerinin kesiştiği bir sahada bulunmaktadır. Osmangazi ilçesinin bulunduğu saha; coğrafi konumu, ılımın iklim koşulları ve topoğrafik yapısı (Bursa Ovası ve Uludağ) sayesinde tarih boyunca birçok devletin (Roma, Bizans, Osmanlı) önemli bir merkezi olmuştur. Osmanlı Devleti'nin Bursa'yı fethetmesinden (1326) sonra Osmangazi'nin bulunduğu alan çok büyük mekânsal değişimler sergilemiştir. Ancak Cumhuriyet'in ilanından sonra başlayan sanayileşme hareketleri şehrin günümüzdeki görünümünü belirleyen temel etkendir. Özellikle 1961 ve 1971 yıllarında bölgede iki adet organize sanayi bölgesinin kurulması bölgenin göç alarak şehirleşmesini hızlandırmıştır. 1987 yılında Bursa Merkez ilçesinin lağvedilip yerine Osmangazi ile beraber üç merkezi ilçenin kurulmasıyla günümüz Osmangazi ilçesinin sınırları oluşturulmuştur. Osmangazi, sahip olduğu doğal ve beşeri özellikleri ile bir tarım ve sanayi şehridir. Osmangazi'de çalışma çağındaki nüfusun fazla olması, sanayi kuruluşlarının yer seçiminde Osmangazi'nin bir çekim merkezi olmasını sağlamıştır. Bursa Ovası'nın önemli bir kısmının Osmangazi sınırları içerisinde bulunması da ilçede tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde etkili olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Osmangazi şehrinin mekânsal gelişim süreçlerini ortaya koymak, şehrin ekonomisine etki eden faaliyetleri belirlemek ve şehirdeki mekânsal ve ekonomik sorunlara çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Osmangazi is a district of Bursa province. It is located on the South Marmara Region. Osmangazi is the biggest district of Bursa province and it is at the intersection point of the all central districts of Bursa province. The place of district always has been a significant center through the history with the importance of its geographical position, climatic conditions and topography (Bursa Plain and Uludağ). After the conquest of Bursa by the Ottoman Empire, the area that Osmangazi is located showed very significant spatial changes. However, industrialization processes that began after the republic are the main factors for current landscape of the city. The region got immigrations and urbanized quickly after establishment of two organized industrial zone in 1961 and 1971. In 1987, the Bursa Central district is removed and established three new districts which are named as Nilüfer, Yıldırım and Osmangazi. In this way, the borders of Osmangazi district has defined. Osmangazi is an agricultural and industrial city via its natural and human characteristics. Its huge amount of young population made Osmangazi a center of attraction to decide location for new industrial establishments. A significant part of Bursa Plain with in the Osmangazi borders led to the development of agricultural activities in the district. The aim of this study is to explore spatial development processes of the district, to define activities affecting the economy and to offer solution for economic and spatial problems of Osmangazi district.