Edirne il merkezinde 15-49 yaş grubu kadınlarda siberkondrinin sürekli kaygı ve psikolojik iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of cyberchondria's connection with trait anxiety and psychological well being in women 15-49 years in Edi̇rne province center
  1. Tez No: 514435
  2. Yazar: MEHMET AKİF BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, psikolojik iyi oluş, siberkondri, sürekli kaygı, Woman, psychological well being, cyberchondria, trait anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızın amacı, Edirne'de yaşayan 15-49 yaş grubu kadınlarda siberkondri düzeyinin sürekli kaygı ve psikolojik iyi oluş ile ilişkisini saptamayı araştırmaktır. Kesitsel tanımlayıcı desendeki çalışmamızda, Edirne şehir merkezinde yaşayan 422 kadına sosyodemografik bilgi formu, siberkondri ciddiyet, sürekli kaygı ve psikolojik iyi oluş ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmaya katılanların %57,3'ü evli, %52,4'ü çalışmıyordu, %6,2'sinin sosyal güvencesi yoktu, 3,8'i açlık sınırında, %1,2'si okuryazardı. Katılımcıların %0,2'si çok kötü sağlık durumu ve %26,8'inin bilinen hastalığı vardı. Katılımcıların %16,2'si sigara ve %17,1'i alkol kullanıyordu. Katılımcıların %19,2'si düzenli ilaç kullanıyordu, %35,5'i düzenli sağlık muayenesi yaptırıyordu. Katılımcıların %55,7'si her zaman sağlık kurumuna kolay ulaşıyordu, %26,1'inin reçeteyi internette okuduktan sonra bırakıyordu ve %66,1'inin hekime başvuruda interneti kullanıyordu. Katılımcıların günlük internet kullanma saati ortalama 2.14±1,837 saat idi ve sosyal medya kullanma saati 2,69±2,027 saat idi. Katılımcıların siberkondri düzeyini artıran faktörler sürekli kaygı, psikolojik iyi oluş, yakınlarının sağlığı için bir sağlık kuruluşuna yılda ortalama başvuru sayısı, hekimin istediği bilgileri her zaman vermek, alkol kullanmak ve hekimi tarafından reçete edilen bir ilacı kullanmayı internette okuduğu bilgiler nedeniyle bırakmak idi. İnternet kullanımı ergenlik çağındayken ve genç yetişkinlerde en yüksek seviyededir. Siberkondri farkındalığın artırılması, sağlıkla ilgili internet kullanımının kapsamı, nedenleri ve sonuçları, sağlıkla ilgili bilgilerin seçiciliğine dikkati ve algılanması, hem çevrimiçi sağlıkla ilgili aramaların sağlık kaygısını nasıl artırdığını hem de sağlık kaygısını artıran faktörlerin tespiti, sağlık kaygısının internetin sağlık bilgileri için kullanımını nasıl etkilediğini ve siberkondri hastalarında; siberkondriyi yönetebilmeyi sağlayabilmek açısından çalışmamız ileriki çalışmalara temel oluşturabilecek bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine te level of cyberchondria and its intercourse with the trait anxiety and psychological well being on 15-49 years old women living in Edirne. In our cross-sectional descriptive pattern study; sociodemographic information form, cyberchondria severity, trait anxiety, and psychological well being criterions were implemented to the 422 women living in Edirne province center. Of those involved in the study, 57.3% were married, 52.4% were unemployed, 6.2% did not have social security, 3.2% were on the poverty line, %1.2 % were literate. 0.2% of the participants had terrible health condition and 26.8% of them had a disease that is known. 16,2 % of the participants were smoking and 17.1% were using alcohol. 19.2 % of the participants were taking medcation regularly, 35.5% of them were going to periodic health examination. %55.7% of the participants were always had easy access to the health institutions, %26.1% of them were leaving the recipe after readin it, and 66.1% of them were using internet for doctoral counseling. The daily internet use of the participants was 2.14±1,837 hour average, and the daily use of social media was 2,69±2,027 hour. Factors that increase the level of paticipants' cyberchondition were trait anxiety, psychological well being, the average applicaiton number they did on health institutions for the health of a relative, to give the information that the doctor requires, using alcohol and to stop taking the medication prescribed by the the doctor because of the information from the internet. Factors that increase the level of pcychological well being were the number of application for a relatives' health condition, periodic health examination and easy access to health services. Factors that increase the level of trait anxiety were the average application number they did on health institution for a relatives' health, marital status, working status, own revenue source, educational level, state of health, periodic health examination, being comfortable about asking questions to the doctor and alcohol use status. Use of internet level is the highest in adolescence and young adults. How to increase awareness of cybercondria, the extent of health-related internet use, its causes and consequences, the attention and perception of health-related information selection, how to increase health care anxiety for online health-related searches as well as the factors that increase health anxiety, how health care affects the use of the internet for health information, patients; In terms of being able to manage the cybercondry, our work is important to create a basis for future work.