Hemşirelerde örgütsel sinizm ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki
The relationship between organizational cynicism and organizational identification in nurses
- Tez No: 514448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMANUR KUMRAL ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Özdeşleşme, Nurse, Organizational Cynicism, Organizational Identification
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hemşirelerde Örgütsel Sinizm ve Örgütsel Özdeşleşme Arasındaki İlişki Öğrenci: İbrahim Enes UYAR Danışman: Doktor Öğretim Üyesi Semanur Kumral ÖZÇELİK Anabilim Dalı: Hemşirelik Amaç: Araştırma hemşirelerde örgütsel sinizm ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma İstanbul İlinde 11 kamu hastanesinde çalışmakta olan 337 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student's t test, One-way ANOVA test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Pearson Korelasyon Analizi ve Linear Regresyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 29.91±7.52 yıl olup, %81.9'u kadın, %67'si lisans mezunu ve %52.2'si 1-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin Örgütsel Sinizm Ölçeği toplam ve bilişsel, duyuşsal, davranışsal alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3.10±0.84, 3.14±0.93, 2.92±0.96, 3.21±0.88 olarak, Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği puan ortalaması ise 3.15±0.88 olarak bulundu. Hemşirelerin Örgütsel Özdeşleşme Ölçeğinden aldıkları puanlar ile Örgütsel Sinizm Ölçeği toplam puan ve bilişsel, duyuşsal, davranışsal alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında negatif yönde, orta düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla; r=-0.434; p=0.001, r=-0.437;p=0.001, r=-0.402;p=0.001, r=-0.345;p=0.001). Örgütsel özdeşleşmenin örgütsel sinizmi negatif yönde, anlamlı olarak etkilediği görüldü (R2=0.189; F= 77.849; p=0.000). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerde örgütsel sinizm ile örgütsel özdeşleşme arasında negatif yönde, anlamlı ilişki olduğu saptandı. Hemşirelerde örgütsel özdeşleşme arttıkça örgütsel sinizm azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Organizational Cynicism and Organizational Identification in Nurses Student: İbrahim Enes UYAR Advisor: Assistant Professor Semanur Kumral ÖZÇELİK Department: Nursing Aim: The research was performed to examine the relationship between organizational cynicism and organizational identification in nurses. Material and Method: This descriptive and correlational study was carried out with 337 nurses at 11 public hospitals in Istanbul. Data were collected with the Information Form, Organizational Cynicism Scale and Organizational Identification Scale. Descriptive statistics, Student's t test, One-way ANOVA test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Pearson Correlation Analysis and Linear Regression Analysis were used to evaluate the data. Results: Nurses had a mean age of 29.91±7.52 years, 81.9% were females, 67% had bachelor's degree and 52.2% had a 1-5 years occupational experience. Nurses' total score from the Organizational Cynicism Scale and mean scores from the cognitive, affective and behavioral subscales were 3.10±0.84, 3.14±0.93, 2.92±0.96 and 3.21±0.88, respectively. Nurses' mean score from the Organizational Identification Scale was 3.15±0.88. There was a negative, modest and statistically significant relationship between the scores nurses achieved from the Organizational Identification Scale and their total score from the Organizational Cynicism Scale and mean scores from the cognitive, affective and behavioral subscales (r=-0.434;p=0.001, r=-0.437;p=0.001, r=-0.402;p=0.001, r=-0.345;p=0.001, respectively). It was seen that organizational identification had a negative and significant effect on organizational cynicism (R2=0.189; F= 77.849; p=0.000). Conclusion: As a result of the research, it was determined that there is a negative and significant relationship between organizational cynicism and organizational identification in nurses. As organizational identification increases in nurses, organizational cynicism decreases.