Hemşirelerde sinizm ve tükenmişliğin incelenmesi
Examination of cynicism and burnout in nurses
- Tez No: 454155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Örgütsel Sinizm, Genel Sinizm, Tükenmişlik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma“hemşirelerde sinizm ve tükenmişliğin incelenmesi”amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul'daki özel bir üniversitede çalışan hemşireler oluşturmuştur. Çalışmada örneklem yöntemi kullanılmadan, evrenin tümüne ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden 327 hemşire, çalışmanın örneklemi oluşturmuştur. Veriler, 01.10.2015 / 01.01.2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmada veriler; hemşirelerin sosyo-demografik ve bazı mesleki özelliklerini içeren anket formu ile“Genel Sinizm Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği”kullanılarak, çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelerle yüz yüze görüşme yoluyla elde edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine Shapiro-Wilk normallik testi ile bakılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterme durumuna göre bağımlı iki grup karşılaştırmalarında independent t veya Mann-Whitney U testi, ikiden fazla bağımlı grup karşılaştırmalarında ise ANOVA veya Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. İkili kategorik karşılaştırmalarda McNemar testi, korelasyon analizinde ise Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin %46.8'inin 22-24 yaş arasında, %78.6' sının kadın, %82.3'ünün bekar ve %38.8'inin lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin %58.1'inin mesleğini isteyerek seçtiği, %48.6'sının mesleğinden memnun olduğu ve %22.3'ünün mesleğinin değer gördüğünü düşündüğü belirlenmiştir. Çalışmada, Maslach Tükenmişlik Ölçeği boyutlarına göre hemşirelerin“duygusal tükenme”puan ortalamalarının daha yüksek olduğu (19.17±6.81), örgütsel sinizm ölçeği boyutlarına göre ise;“bilişsel sinizm”puan ortalamalarının (3.24±0.93) daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin genel sinizm ölçeği puan ortalamalarının 3.54±0.71 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin tükenmişlik ölçeği alt boyutları, örgütsel sinizm ölçeği alt boyutları ve genel sinizm ölçeği puanları arasında pozitif yönde ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda hemşirelerin sinizm puanlarının arttıkça tükenmişlik puanlarının da arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research is done to“examine cynicism and burnout for nurses”in a descriptive way. This research is formed by nurses in a private hospital in Istanbul. The aim was finding the entire process without using the sampling method. The sample group was 327 nurses that accepted to work with us. Datas where gathered between the dates of 01.10.2015 - 01.01.2016. The datas were collected by using general synicism rates, organisational cynicism rates and maslach burnout rates with a socio-demographic and a job related survey and face to face interviews. The datas where checked with the shapiro-wilk normalcy test. While checking the dependent two groups, independent t or Mann-Whitney U methods were used. And while checking more than two groups, Anova or Kruskal-Wallis methods were used. For dual-categorical comparison, McNemar method and for correlation analysis, spearman correlation analysis were used. The %46.8 of the nurses were aged between 22-24, % 78.6 were female, % 82.3 were single, % 38.8 had university degrees. % 58.1 wanted to be a nurse, % 48.6 were happy with their work and % 22.3 thinks that they have a valuable job. According to the Maslach burnout dimensions, it is realised that the emotional burnout rates of the nurses are higher (19.17±6.81) in the research. According to the organisational cynicism dimensions, it is realised that the cognitive cynicism rates of the nurses are higher (3.24±0.93in the research. The general avarage cynicism rate of the nurses 3.54±0.71 found out. It was determined that the nurses had a psitive ralationship between burnout scale sub-dimensions, organizational cynicism scale sub-dimensions and general cynicism scores. In the end of the research, it is realised that the cynism rate and the burnout rates goes up in the same way. Keywords : Nursery, Organisational Cynicism, General Cynicism, Burnout