Hemşirelerde duygusal emek ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki: Isparta il merkezindeki hastanelerde bir araştırma
The relation between emotional labor and organizational cynicism in nurses: A research in Isparta city centrum hospitals
- Tez No: 369077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER LÜTFİ ANTALYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, örgütsel sinizm, hemşireler
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin duygusal emek düzeyleri ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir.Duygusal emek; bireyin gerçekte hissetmediği duyguları hissediyormuş gibi yapmasıdır. Örgütsel sinizm ise bireyin çalıştığı örgüte ilişkin olumsuz tutumudur. Araştırmanın evrenini, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Isparta Devlet Hastanesi ve Isparta'da yer alan özel hastanelerde çalışmakta olan 936 hemşire oluşturmaktadır. %95 güvenirlilik düzeyi ve %4 hata payı ile 369 hemşire örneklem sayısı olarak belirlenmiştir. Toplamda 369 kişiye kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırmada, Isparta'da yer alan kamu hastaneleri ve özel hastanelerde çalışan hemşirelere Diefendorff ve diğerleri (2005) tarafından geliştirilen Duygusal Emek Ölçeği ve Korhan Karacaoğlu ve Fatma İnce (2010) tarafından Türkçe formunun geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan Örgütsel Sinizm Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde hemşirelerin duygusal emek davranışı ile örgütsel sinizm tutumları arasında anlamlı düzeyde korelasyon elde edilmiştir. Duygusal emek davranışının alt boyutu yüzeysel davranış ile örgütsel sinizmin alt boyutu bilişsel tutum arasında pozitif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Duygusal emek davranışının alt boyutları derinden rol yapma ve doğal duygular ile örgütsel sinizmin alt boyutu duyuşsal tutum arasında negatif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relation between levels of emotional labor and organisational cynicism of nurses who work in public hospitals are researched. Emotional labor is indivudual's pretending the feelings that he/she doesn't feel in fact. Organisational cynicism is the negative attitude of the individual to the organisation that he/she works. 936 nurses who work at Suleyman Demirel Application and Research Hospital, Isparta Public Hospital and private hospitals in Isparta form the field of study. Through % 95 acceptable reliability level and % 4 margin of error, 369 nurses are determined as sample numbers. In total 369 people are reached with convenience sampling method. In the study, Emotional Labor Scale which is developed by Diefendorff and the others and Organisational Cynicism Scale that the validity and reliability of Turkish form is studied by Korhan Karacaoğlu ve Fatma İnce (2010) are applied to the same nurses who work at public and private hospitals. The significant level of correlation between emotional labor and organisational cynicism manners of nurses are acquired with regard to the findings from the study. A positive meaningful relation is found between emotional labor behavior sub- dimension superfiacial behavior and organisational cynicism sub- dimension cognitive" attitudes. A negative meaningful relation is acquired between emotional labor behavior sub-dimension deep acting role play and organisational cynicism sub- dimension affective attitudes.A negative meaningful relation is obtained between emotional labor behaviors sub-dimension genuine feelings and organisational cynicism sub- dimension affective attitudes. Key Words : Emotional labor, organisational cynicism, nurses