Hemşirelerde örgütsel sessizlik ile örgütsel sinizm ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki
Relationship between organizational silence with organizational cynicism and the intention of quitting job among nurses
  1. Tez No: 379457
  2. Yazar: ESRA ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, işten ayrılma niyeti, örgütsel sessizlik, örgütsel sinizm, Nursing, organizational silence, organizational cynicism, intention of quitting job
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerde, örgütsel sessizlik ile örgütsel sinizm ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Mayıs 2013 –Mart 2014 tarihleri arasında Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 323 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Sessizlik Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamadan önce çalışmada kullanılan ölçekleri geliştiren araştırmacıların izni, etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında Cronbach Alfa Katsayısı, frekans ve yüzde dağılımı, tanımlayıcı analizler, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi, Basit Doğrusal Regresyon analizi ve t testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin genel olarak 30 yaş altında, lisans düzeyinde eğitime sahip, bayan ve evli oldukları bulunmuştur. Ayrıca hemşirelerin çoğunlukla servis hemşiresi olarak özel birimlerde, bazen gece\bazen de gündüz çalıştıkları, 10 yıldan az mesleki ve kurumsal deneyime sahip oldukları, kalıcı kadroda çalıştıkları ve hemşire olmaktan biraz memnun oldukları belirlenmiştir. Hemşirelerin en fazla yönetsel ve örgütsel nedenlerle ve daha çok etik ve sorumluluklar ile yönetim sorunu konularında sessiz kaldıkları bulunmuştur. Örgütsel sinizm düzeylerinin orta düzeyde ve daha çok bilişsel düzeyde olduğu, yaklaşık yarısının işten ayrılma niyeti taşıdığı saptanmıştır. Hemşirelerin örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm düzeyleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde ancak anlamlı bir ilişkinin olduğu ve örgütsel sessizlik nedenlerinin örgütsel sinizm üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Örgütsel sessizlik nedenleri ile örgütsel sinizmin ise işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, örgütsel sessizlik nedenleri ile örgütsel sinizmin hemşirelerin işten ayrılma niyetleri üzerinde etkili olduğunu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study has been carried out as definitive and with a relationship-seeking design with the purpose of determining the relationship between organizational silence with organizational cynicism and having the intention of quitting the job among nurses. Material and Method: The study has been done with 323 nurses working in Ankara Gazi University Health Research and Application Center, who filled the data collecting tool accepting to take part in the research, between May 2013 and February 2014. Data of the study has been collected with personal information form, Organizational Silence scale, Organizational Cynicism scale and the scale of Intention of Quitting Job. Before collecting data, permission of researchers who improved the scales of the study, ethics committee approval and institutional permissions have been taken. Collected data has been evaluated by means of Cronbach Alpha Coefficient, frequency and percentage distribution, definitive analysis, Pearson Product-Moment Correlation Analysis, Simple Linear Regression Analysis. Findings: It has been found that nurses were generally below 30, had BA degrees, female and married. In addition, it has been determined that nurses were working as serving nurses in special units, sometimes day/sometimes night, having less than 10 years of work and institutional experience, working in permanent staff and being a little satisfied with nursing. It has been found that nurses remain silent mainly because of administrative or organizational reasons and mostly about ethics, responsibilities with administration problems. It has been determined that their organizational cynicism level is medium and mostly cognitive, and almost half of them have the intention of quitting their jobs. It has been ascertained that there is a low but positive and significant relationship between organizational silence and organizational cynicism of nurses and the reasons of their organizational silence are effective upon organizational cynicism. It has been shown that organizational silence and organizational cynicism are effective on the intention of quitting their jobs. Result: It has been concluded as a result of the study that reasons of being silent in organizational silence and organizational cynicism are effective on nurses' intention of quitting their jobs.