Hemşirelerde mantar yönetim algısının örgütsel sinizm, iş performansı ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of nurses' perception of mushroom management on organizational cynicism, job performance, and intention to leave
  1. Tez No: 975532
  2. Yazar: GAMZE TÜREDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Yönetici hemşireler, Nursing staff-hospital, Nurse administrators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Araştırma, hemşirelerin mantar yönetim yaklaşımı algıları belirlenerek örgütsel sinizm, iş performansı ve işten ayrılma niyetlerine etkisini belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Etik onay ve kurum izni alınan bu araştırma, Bursa ilinde genel sağlık hizmetleri veren ve çalışma kapsamına alınan iki kamu hastanesi, bir üniversite hastanesi ve dört özel hastanede görev yapan 681 gönüllü hemşire ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında“Katılımcı Bilgi Formu”,“Mantar Yönetim Yaklaşımı Ölçeği”,“Örgütsel Sinizm Ölçeği”,“İş Performansı Ölçeği”ve“İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği”ni içeren bir anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23 programı kullanılmış, normal dağılım özelliklerini belirlemek için Skewness ve Kurtosis analizi, ölçme araçlarının güvenilirliği için Cronbach Alfa iç tutarlılık analizi, katılımcıların tanıtıcı özelliklerini belirlemek için yüzde ve frekans dağılımı, ölçme araçlarının değerlendirilmesine yönelik tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, min max değerleri) yapılmıştır. Ayrıca değişkeler arası ilişkilerin belirlenmesinde Pearson Korelasyon analizi ile çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analizler %95 güven aralığı ve %5 hata payı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda mantar yönetim yaklaşımı algılarının ve özellikle yetersiz bilgi paylaşımı ve katılımcı yönetim eksikliği algılarının ortalamanın üzerinde olduğu, güç kaybı endişesinin ise ortalamanın altında olduğu, örgütsel sinizm düzeylerinin genel olarak ortalamanın üzerinde olduğu, iş performansı düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu, işten ayrılma niyeti düzeylerinin ortalamanın altında olduğu görülmektedir. Ayrıca mantar yönetim yaklaşımı algısının hemşirelerin örgütsel sinizm davranışlarını ve hemşirelerin işten ayrılma niyetlerini arttırdığı, mantar yönetim yaklaşımı algısı arttıkça hemşirelerin iş performansının azaldığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study employed descriptive, cross-sectional, and correlational research methods to determine nurses' perceptions of the mushroom management approach and to determine its effects on organizational cynicism, job performance, and intention to leave. This study, which received ethical and institutional approval, was conducted with 681 volunteer nurses working in two public hospitals, one university hospital, and four private hospitals providing general health services in Bursa province. A questionnaire form including a“Participant Information Form,”“Mushroom Management Approach Scale,”“Organizational Cynicism Scale,”“Job Performance Scale,”and“Intention to Leave Scale”was used to collect data. SPSS 23 was used in data analysis. Skewness and Kurtosis analyses were used to determine normal distribution properties, Cronbach's Alpha internal consistency analysis was used to assess the reliability of the measurement tools, percentage and frequency distributions were used to determine the descriptive characteristics of the participants, and descriptive statistics (mean, standard deviation, min-max values) were used to evaluate the measurement tools. Additionally, Pearson Correlation analysis and multiple linear regression analysis were conducted to determine the relationships between variables. Analyses were conducted with a 95% confidence interval and a 5% margin of error. The study found that perceptions of the Mushroom management approach, particularly perceptions of inadequate information sharing and lack of participatory management, were above average, while concerns about loss of power were below average. Levels of organizational cynicism were generally above average. Job performance levels were generally high. Intention to leave was below average In addition, it was found that the perception of mushroom management approach increased nurses' organizational cynicism behaviors and their intention to leave the job, and as the perception of mushroom management approach increased, nurses' job performance decreased.