Yüksek lisans düzeyindeki sosyal bilgiler eğitimcilerinin ideal öğretmen algısı
Ideal teacher perception of soci̇al studi̇es educators at masters degree level
  1. Tez No: 514455
  2. Yazar: RUKİYE SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, İdeal Öğretmen, Yapılandırmacılık, Social Studies, Ideal Teacher, Constructivism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, ideal sosyal bilgiler öğretmeninde bulunması gereken niteliklere ilişkin yüksek lisans düzeyindeki sosyal bilgiler eğitimcilerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında ilk olarak çalışmaya konu olan kavramların tanımlanmış ve bu kavramların önemi belirlenmiştir. Çalışmanın kuramsal kısmı tamamlandıktan sonra eğitimcilerin görüşleri alınmak üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda 10 soru yer almaktadır. Araştırmada çalışma grubunu 2015- 2016 ve 2016- 2017 yıllarında İnönü Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Eğitimi dalında yüksek lisans yapan öğrenciler oluşturmaktadır. Betimsel tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmada elde edilen bulgular objektif şekilde değerlendirilmiş ve NVivo10 programından yararlanılarak modellendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda yüksek lisans düzeyindeki sosyal bilgiler eğitimcilerinin ideal sosyal bilgiler öğretmeni özelliklerine ilişkin algıları ve farkındalık düzeyleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak var olan öğretmenleri ideal öğretmen kavramına yaklaştıracak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the opinions of the educators of the social sciences at the master degree level about the qualifications that should be found in the ideal social studies teacher. Within the scope of the research, firstly the concepts which are subject to work are defined and the importance of these concepts is determined. After the theoretical part of the work has been completed, a semi-structured interview form has been prepared for the views of the trainers. There are 10 questions in the semi-structured interview form. The study group of the study group constitutes the students who graduate in the field of social studies education of İnönü University Educational Institute between 2015-2016 and 2016-2017. The findings obtained by the descriptive scanning model were evaluated objectively and modeled using the NVivo10 program. As a result of the research, perceptions and master degree levels of ideal social studies teaching characteristics of the graduate students were determined. Based on the findings, various suggestions were made to bring the existing teachers closer to the ideal teacher concept.