İzmir ili için güneş-rüzgar hibrit enerjili elektrikli araç şarj istasyonu tasarımı
Design of a solar-wind hybrid powered electric vehicle charging station case study for İzmir
  1. Tez No: 514559
  2. Yazar: ÇETİN BERK GÜVEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN EKREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: elektrikli otomobil, hibrit otomobil, şarj istasyonu, güneş enerjisi, fotovoltaik panel, rüzgâr enerjisi, rüzgâr türbini, yenilenebilir hibrit enerjili şarj istasyonu, electric vehicles, hybrid vehicles, charging station, solar energy, photovoltaic panel, wind energy, wind turbine, renewable hybrid powered charging station
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Otomobiller Dünya'daki en çok kullanılan ulaşım araçlarıdır. Bu araçlar yıllardır içten yanmalı bir motor ile çalışmaktadır. Bu motor CO2 gazı salınımı yapmakta, çevreyi kirletmekte ve küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Bu zararı azaltmak için tüm ülkelerde elektrikli otomobil kullanımı ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır ve gelişmiş ülkeler elektrikli otomobil kullanmaya başlamıştır. Türkiye'de elektrikli ve hibrit otomobillerin artışı şarj istasyonlarına ihtiyaç doğuracaktır. Ülkemizde az da olsa şarj istasyonu bulunmaktadır. Fakat bu istasyonlar yeterli değildir ve gelecekte artacak olan elektrikli otomobiller için yetersiz kalacaktır. Elektrikli otomobillerin artışıyla şebekede ortaya çıkan talep artışı güneş ve rüzgâr enerjisi ile çalışan hibrit enerjili şarj istasyonları kurularak karşılanabilir. Bu tezde, İzmir ili içinde belirlenen bir bölgede güneş ve rüzgâr verileri ile güneş-rüzgâr hibrit enerjili şarj istasyonunun tasarımı ve boyutlandırması yapılmıştır. Yapılan optimizasyonlar sonucunda seçilen bölgeye 2 adet 200 kW rüzgâr türbini ve 1103 adet 210 W fotovoltaik panel içeren bir istasyon kurulmasına karar verilmiştir. Bu istasyon günde 14 saat çalışarak saatte 5 elektrikli otomobil şarj edebilecektir. Rüzgârdan yılda 396280,5 kWh, güneşten ise yılda 446869,5 kWh enerji elde edilecektir. Şarj istasyonunun amortisman süresi 15 yıl olarak hesaplanmıştır. Bu tez yardımıyla ileride yenilenebilir enerjili elektrikli otomobil şarj istasyonlarının farklı tasarımları üzerinde çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Automobiles are the most widely used transportation vehicles in the world. Automobiles have been working with an internal combustion engine for years. This engine emits CO2 gas, polluting the environment and causing global warming. To reduce this damage, all developed countries have started to use electric cars. The increase in electric and hybrid cars in Turkey has caused an increase in the load on the network. This increase will lead to the need for charging stations. There are charging stations in our country. But these stations are not enough and will not be enough. A renewable hybrid powered charging station, designed with photovoltaic panels and wind turbines, can supply this need. In this thesis, solar-wind hybrid powered charging station using solar and wind data was designed in a region determined in İzmir. As a result of the optimizations made, it was decided to install a station with two wind turbine of 200 kW and 1103 photovoltaic panels of 210 W to the selected region. This station will work 14 hours a day and will charge 5 electric vehicles per hour. 396280.5 kWh energy from the wind per year and 446869.5 kWh energy from the sun per year will be obtained. The depreciation time of the charging station is calculated as 15 years. With the help of this thesis, different designs of electric vehicle charging stations powered by renewable energy resources can be worked on in the future.