Kalp damar cerrahisi uygulanan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the satisfaction levels of patients with cardiovascular surgery regarding nursing care. department of surgical nursing of medical sciences institute of istanbul university
- Tez No: 514560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cardiovascular surgery, nursing care, patient satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırma, kalp damar cerrahisi uygulanan hastalarının hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 11.04.2013-11.07.2013 tarihleri arasında Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kalp damar cerrahisi servislerinde yatan hastalar, örneklemini ise bilinci açık, 18 yaş ve üzeri, iletişim ve işbirliğine açık, en az 3 gün klinik yatışı olan, araştırmaya katılmaya istekli 338 hasta oluşturdu. Veriler, gerekli kurum izni ve etik kurul izni alındıktan sonra araştırmacı tarafından literatür bilgisi ışığında geliştirilen Bireysel Özellikler Formu ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak değerlendirildi. Araştırma kapsamındaki hastaların %79,3'ünün (n=268) erkek, %33,1'inin (n=112) 51-60 yaş aralığında, %45,6,'sının (n=154) ilköğretim mezunu, %37,9'unun (n=128) emekli, %85,8'inin (n=290) evli olduğu ve %51,8'inin (n=175) İstanbul'da yaşadığı saptandı. Hastaların hemşirelik bakımından memnuniyetleri 75,867±18,877 puan ortalamasıyla yüksek düzeyde bulundu. Cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, meslek gibi sosyodemografik özelliklerle hastane deneyimi, cerrahi deneyim ve cerrahi girişim öncesi eğitim alma durumlarının hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerini etkilediği (p0.05) ise etkilemediği belirlendi. Hastaların hemşirelik bakımından memnuniyeti ile ilgili ifadelere verdiği yanıtlar incelendiğinde, en yüksek memnuniyet oranının 'hemşirelerin işlerindeki becerikliliğinden' (3,932 ± 0,933) ve 'hemşirelerin mahremiyete gösterdikleri saygıdan' (3,932 ± 1,069), buna karşılık en düşük memnuniyet oranının ise (3,583 ± 1,098) 'hemşirelerin akraba ve arkadaşlarını rahatlatma biçiminden' olduğu görüldü. Memnuniyeti araştıran çalışmaların yapılması ve sonuçlarının hemşirelerle paylaşılarak farkındalıklarının arttırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study was planned and performed as a descriptive study to determine the satisfaction levels of patients with cardiovascular surgery regarding nursing care. The population of the study was the patients hospitalized at cardiovascular surgery departments of the Dr. Siyami Ersek Cardiovascular Surgery Research and Training Hospital from 11.04.2013 to 11.07.2013 and the sample was 338 patients above 18 of age, who are conscious, open to communication and cooperation, hospitalized at least 3 days in the department and willing to attend the study. The data were collected after having the required permissions from the institution and the ethical board, by the researcher using the Individual Characteristics form developed in line with the literature and the Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale (NNCSS). The collected data were assessed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 suite. It was found that, of the patients, 79.3% (n=268) were male, 33.1% (n=112) were between 51-60 years old, 45.6% (n=154) were primary school graduate, 37.9% (n=128) were retired, 85.8% (n=290) were married, and 51.8% (n=175) were living in Istanbul. It was found out that satisfactions of patients with nursing care is high with the score average of 75.867±18.877. It was found that sociodemographic characteristics such as gender, marital status, age, education, occupation as well as hospital experience, surgical experience and preoperative training affected (p0.05). When investigating the answers of patients about satisfaction with nursing care, it was found that the highest satisfaction rate is the“skill of nurses for work”(3.932 ± 0.933) and“nurses' respect for privacy”(3.932 ± 1.069), and in contrary, the lowest satisfaction rate is“relieving the relatives and friends by nurses”(3.583 ± 1.098). It may be suggested to conduct studies that investigate satisfaction and to increase awareness by sharing the results with nurses.