Yoğun bakım ünitesinde yatan hasta yakınlarının memnuniyet değerlendirilmesi
Evaluation of the satisfaction of relatives of patients at intensive care units
  1. Tez No: 229750
  2. Yazar: ÖZDEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET UĞUR KOÇOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, aile memnuniyeti, iletişim, Intensive care, family satisfaction, communication
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yoğun bakım, yaşamı akut olarak tehdit eden bir hastalığı olan ya da böyle bir hastalığın gelişmesi beklenen bireylere verilen multidisipliner bakım ve tedavi şeklidir. Yoğun bakıma yatan hastaların ailelerinin memnuniyet derecelerine olumlu katkıda bulunmaktadır. Çalışmamız yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yakınlarının memnuniyetinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu çalışmaya 10 Şubat?1 Eylül 2008 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde açık kalp cerrahisi geçirmiş toplam 85 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamızda literatürlere uygun olarak geliştirilen aile memnuniyeti anket formu veri toplama formu olarak kullanılmıştır. Bütün hasta yakınları ile yüz yüze görüşülerek tek tek anket formları doldurulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yoğun bakım çalışanlarının dürüst davranması (%54); hasta yakınlarının doktora ulaşabilmeleri (%48); çalışan hemşirelerin ilgisi (%51); hastanın bakımında rol alabilmek (%44,7); yapılan girişimlerin yeterince açıklanması (%52); acil durumlarda sağlık personelinin ilgisi (%52,9); bekleme salonunun rahatlığı ve temizliği (%56,4); hasta yoğun bakımdayken verilen cesaretten (%44.7); sorulara açık cevap verilmesi (%54.12); verilen bakımın kalitesi (%50); hastayla ilgili verilen kararlara hasta yakınlarının dâhil edilmesi(%49.4); hemşirelerle düzenli görüşebilmek (%50.6); ziyaret sırasında mahremiyete gösterilen ilgi (%50.6); ziyaret saatlerinin sıklığı (%47.6); yoğun bakımdaki ses düzeyi (%50.6); hastanın iyileşmesiyle ilgili görüşlere katılması (%49.4) oranında memnuniyet düzeyini arttırdığı görülmüştür. Hastanın yoğun bakımda yatış süresinin, hasta yakınlarının eğitim durumunun, ikamet ettikleri yerin, sağlık personelinden düzenli bilgi almalarının memnuniyet düzeyini etkilediği saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hasta yakınlarının memnuniyet düzeyinin arttırılmasına yönelik gerekli düzenlemeler ve sağlık çalışanları tarafından yapılacak girişimler hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Intensive care is the multidisciplinary care and treatment method, provided to patients with a disease that constituters an acute threat of life or to such persons, at whom the development of such a disease is expected. It is to contribute to the satisfaction levels of the relatives of patients who are under intensive care. Our study is performed complementary in order to determine the satisfaction of the relatives of patients, who are in an intensive care unit. 85 patients, who had an open heart surgery at the Cardiovascular Intensive Care Unit of the Afyon Kocatepe University-Research and Application Hospital between February 10th-September 1st, 2008, are included into this study. The Family Satisfaction Query Form, which was developed in accordance to the literature, is used as the data collection form at our study. All patients? next of kin were mutually interviewed and survey forms were severally completed. According to results obtained from this study, following were found to increase satisfaction level as defined in brackets: honest behaviors of intensive care personnel (54%); ability of patient?s next of kin to physician (48%); care of attending nurses (51%); ability to play role in patient?s care (44.7%); sufficient explanation about invasive procedures (52%); interest of healthcare personnel under emergency conditions (52.9%); convenience and cleanliness of waiting room (56.4%); feeling of assurance given while patient was hospitalized in intensive care unit (44.7%); plain answers to questions (54.12%); quality of offered care (50%); inclusion of patient?s next of kin to decisions made in relation with patient (49.4%); regular interview with nurses (50.6%); attention attached to privacy (intimacy) during visit (50.6%); frequency of visit hours (47.6%); noise level in intensive care unit (50.6%); participation of patient on views about his or her improvement (49.4%). It was found that patient?s length of stay in intensive care unit, education status of patient?s next of kin, residence location, and regular information from healthcare personnel increases satisfaction level. In accordance with results obtained from present study, recommendations were made on arrangements and attempts required to be conducted by healthcare personnel in order to increase satisfaction level patient?s next of kin.