Türk basınının gelişiminde basında ekonomi ve ekonomi basını: Kavram ve kapsam açısından uygulamalı bir çalışma
  1. Tez No: 51459
  2. Yazar: ERKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Gazetecilik, Economics, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Ekonomi, Basın ve Ekonomi ilişkileri, Basında Ekonomi, Ekonomi Basını, Press, Economy, Relationship Press and Economy, Economy in Press, Economy Press
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
ÖZET TÜRK BASINININ GELİŞİMİNDE BASINDA EKONOMİ VE EKONOMİ BASINI: Kavram ve Kapsam Açısından Uygulamalı Bir Çalışma Alanında atılmış bir“ilk adım”niteliği taşıyan bu çalışma, kuramsal boyutta;“iletişim ve kitle iletişimi”,“bir kitle iletişim aracı olarak Dünya'da ve Türkiye'de basın; gelişimi-gazete/cilik yapısı”,“ekonomi (iktisat) ve Türkiye ekonomisine genel bir bakış”ve“basın-ekonomi ilişkileri ve basında ekonominden ekonomi basınına”, bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, ekonomi basını ve ekonomi haberi kavramının“zihinlerdeki”anlamını bulmaya yönelik anket uygulaması ve“belli başlı”gazeteler üzerinde de hem tarihsel gelişimi ortaya koymaya hem de ekonomi basının içeriğini tespit etmeye yönelik olarak içerik (konulaştırma) analizi uygulaması gerçekleştirilmiş, bütün bu bulgular yorumlanırken konunun“uygulamanın içindeki uzmanları”ile yapılan görüşmeler değerlendirmeye dahil edilmiştir. Elde edilen bulgular ekonomi basının bugününe ilişkin“önemli”veriler sağlarken, geleceğe yönelik de“umutlu”ama“zahmetli”bir yolun kapılarının aralandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ECONOMY IN PRESS AND ECONOMY PRESS CONCEPTS IN DEVELOPING TURKISH PRESS: A Research from Point of Consept and Content View This research is one of the first study which conducted in its area. The study is consist of seven chapters as theoretical and emprical. At the first chapter is mentioned communication and mass communication consepts. Developing of the press and structure of newspapers are summarized from point of the worl and Turkey in the second chapter. In the third chapter is given general view of economy consept. In the fourth chapter is searched relationships of economy and press. The fifth chapter is investigated growing of economy in press and economy press consepts and their relationships in Turkish dailes. The sixth chapter is deal with tne emprical aspect of the research. At the emprical aspects of the study a content analysis method is applied by using Turkish dailes Cumhuriyet, Dünya, Global, Hürriyet, Sabah, Zaman. A part using of the content analysis, a small questionnaire is applied to the university students who are from the Journalism department of Communication Faculty of Selçuk University, Konya. Additionaly, personel interviews are realized for the disscuse of findings which are obtained from questionnaires and content analysis. As being conclusion, findings are provide very important data for the beginning and necessity of Economy Press in due course. And also findings are showed that structure of the Economy Press will be hopefully and a bit difficult.