The impact of employee job satisfaction in organizational change a study in ministry of Higher Education and Scientific Research in Erbil-Iraq
Organizasyonel değişimde çalışan memnuniyetinin etkisi: Erbil-Irak'taki Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı'nda bir araştırma
- Tez No: 514595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP BAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Memnuniyeti, Örgütsel Değişim, Teşvik Sistemi, Erbil Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Örneği, Employee Job Satisfaction, Incentive System
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Erbil-Irak'ta Yüksek Öğretim Bakanlığı ve Bilimsel Araştırma Bakanlığında çalışanların iş doyumlarının örgütsel değişim üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, veri toplama aracı olarak anketi kullanılırken, Yükseköğretimin Bakanlığından 400 katılımcıdan toplanan birincil veriler kullanılmıştır. Ancak, çalışma problemi, çalışanların iş tatmini ve örgütsel değişim arasındaki etki ve ilişkilere ilişkin bazı değerlemelerin incelenmesi ile sınıflandırılmaktadır. Buna göre, öncelikle bir model planlandı, daha bazı hipotezler formüle etildi. Hipotezler SPSS v24 kullanarak bazı istatistiksel analizleri en kayda değer bir korelasyon ve regresyon analizi kullanarak test etmişlerdir. Korelasyon analizine dayanan sonuçlar, çalışanların iş doyumu ve örgütsel değişim arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca, regresyon analizinin sonuçları, çalışanların iş doyumunun örgütsel değişim üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Çalışma, örgütsel değişimin kolektif bir güven atmosferinde gerçekleştirilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study is carried out to examine the impact of employee job satisfaction in organizational change from the perspectives of employees in departments of the ministry of higher education and scientific research in Erbil-Iraq. While, this study used a survey questionnaire as an instrument for data collection, so, the primary data collected from 400 respondents from departments of the ministry of higher education. However, the study problem classifies by examining some valuations to the impact and relationships between employee job satisfaction and organizational change. Accordingly, a conceptual model planned, then formulated some hypotheses. Though, the hypotheses have tested by using some statistical analysis most notables' correlation and regression analysis by using SPSS v24. The results based on correlation analysis confirmed a positive and significant relationship between the employee job satisfaction and organizational change. Moreover, the results of regression analysis demonstrate that employee job satisfaction impact on the organizational change. The study concludes that organizational change should be carried out in an atmosphere of collective trust.