Aile içi şiddetin genç yetişkinlerde şiddet eğilimine etkisi
The effect of domestic violence on the tendency of violence in young adults
- Tez No: 977727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, Sözel şiddet, Psychological violence, Verbal abuse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Aile içi şiddet, Türkiye'de yaygın görülen önemli bir halk sorunudur. Bu araştırma, Sosyal Öğrenme Kuramı çerçevesinde, çocuklukta aile içi şiddete maruz kalma veya tanık olma deneyimlerinin üniversite öğrencilerinde şiddet eğilimi ve alt boyutlarıyla ilişkisini; yaş ve cinsiyet farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 150 lisans öğrencisi katılmış, veri toplamak için Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği ve Şiddet Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. bulgular aile içi şiddet farkındalığı ile şiddet eğilimi arasında pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. Yaş arttıkça şiddet eğilimi ve alt boyutlarının azaldığı, erkeklerin fiziksel saldırganlık puanlarının kadınlardan yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, aile içi şiddetin saldırganlığı artırdığını ve duygusal düzenleme becerilerinin bu etkiyi azaltabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Domestic violence is a significant public health problem in Turkey. This study, within the framework of social learning theory, aimed to examine the relationship between childhood exposure or witnessing domestic violence and the tendency of violence among university students, as well as differences by age and gender. A total of 150 undergraduate students participated in study, and data were collected using the domestic violence awareness scale and the tendency to violence scale. The findings revealed a positive relationship between domestic violence awareness and the tendency and its sub-dimensions decreased, and male students scored higher than females in physical aggression. The results indicate that domestic violence reinforces aggressive behaviors, while emotion regulation skills may reduce this effect.