Milletlerarası Özel Hukuk boyutuyla finansal kiralama sözleşmesi
Financial leasing contract with regards to international private law
  1. Tez No: 514757
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası finansal kiralama sözleşmesi, uygulanacak hukuk, finansal kiralama, International financial leasing contract, the law applicable, leasing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ticari faaliyetlerinin küreselleşmesi ile birlikte finansman sağlamak amacıyla klasik yöntemler yanında diğer yöntemler tercih edilmeye başlanmış, leasing ( finansal kiralama) bu yöntemlerden en çok tercih edilenler arasında yerini almıştır. Leasing, diğer finansman yöntemlerine göre daha az bedel ödenmesi, finansal kiralamaya konu olan varlıkların yurt içinde bulunmaması veya varlığın yurt dışında daha avantajlı olması gibi etkenler nedeniyle uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bununla birlikte finansal kiralama sözleşmelerinin yabancılık unsuru içermesi kendi yapısı itibariyle karmaşık olan sözleşmenin daha da karmaşık hale gelmesine sebebiyet vermiştir. Ortaya çıkan sorunların çözümü de bu nedenle daha zor olmuştur. Yabancılık unsuru taşıyan finansal kiralama sözleşmelerinden ortaya çıkan uyuşmazlıklarda öncelikle sözleşmeye uygulanacak hukukun tespiti gerekir. Fakat, Türk Milletlerarası Özel Hukuk mevzuatında bu sözleşmelere uygulanacak hukuk konusunda, özel bir düzenleme yapılmamıştır. Ayrıca Türkiye, Uluslararası Finansal Kiralama İşlemleri Hakkında UNIDROIT Konvansiyonu'na (UNIDROIT Convention on International Financial Leasing) taraf değildir. Bu nedenle yabancılık unsuru taşıyan finansal kiralama sözleşmesine uygulanacak hukuku tespit ederken 5718 sayılı MÖHUK'un (Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku hakkında Kanun, bundan sonra MÖHUK olarak anılacaktır.) ilgili kanunlar ihtilafı kurallarının uygulanması gerekir. Bu sebeplerden dolayı, finansal kiralama sözleşmesinin genel kavramları, tarihsel gelişimi,sözleşmenin şartları, tarafların hak ve yükümlülükleri, sözleşmenin sona ermesi halleri ile bunların Türk Hukukunda düzenlenmesi ve son olarak milletlerarası finansal kiralama sözleşmesi ve milletlerarası hukuk açısından bu sözleşmelere uygulanacak hukukun tespiti çalışmamızda ayrı ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalization of commercial activities, besides classical methods, other methods have been preferred and leasing has become one of the most preferred ones. Leasing has acquired an international character due to the fact that the lesser amount is paid in comparison with other financing methods, the assets subject to financial leasing are not located in the country or the asset is more advantageous abroad. However, the fact that financial leasing contracts contain foreign elements caused the complicated contract to become more complex. Therefore, also the solution of the problem has become more difficult. In case of disputes arising from financial leasing contracts bearing foreign elements, it is first necessary to determine the law to be applied to the contract. But no special arrangements have been made with regard to the law applicable to these contracts in the Turkish International Private Law legislation. Also, Turkey is not party to the UNIDROIT Convention on International Financial Leasing. When determining the applicable law, it is necessary to look at the general provisions of MÖHUK (International Private and Civil Procedure Law will be referred to hereinafter as MÖHUK). Because of these reasons, the general concepts of leasing contracts, the terms of the contract, the rights and obligations of the parties, the end of the contract its regulation in Turkish Law and finally the determination of the law applicable to the financial leasing contracts in terms of international financial leasing contract and international law the determination of the law to be applied these contracts has been examined in this Theses.