İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin yön konusundaki kavram yanılgıları (Birecik ilçesi örneği)
The 4th grade students' misconceptions about direction (Birecik district example)
- Tez No: 514772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgısı, yön kavramı, ilkokul 4.sınıf, Misconception, direction concept, identify the 4th grade students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin yön konusundaki kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla yapılan araştırma, Şanlıurfa ili Birecik ilçesindeki resmi ilkokullardan seçilen 14 okulda öğrenim gören 301 öğrenci ve bu öğrencilerin öğretmenlerine (12 kişi) uygulanmıştır. Araştırmada öğrencilerin yön konusundaki başarı durumunu ve kavram yanılgılarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen 20 soruluk başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerle öğrencilerin cinsiyetleri, anne babalarının öğrenim durumu, mesleği ve gelir durumu değişkenleri açısından anlamlı bir fark var olup olmama durumu test edilmiştir. Öğretmenlerin görüşlerine yarı yapılandırılmış görüşme formu ile ulaşılmış ve nitel verilere içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlar: Öğrencilerin cinsiyet, anne ve babalarının eğitim durumları, meslek durumları ile gelir durumları değişkenleri bakımından testteki başarıları arasındaki farkların anlamlılık düzeylerine ilişkin sonuçlara göre; öğrencilerin testteki başarısında annelerinin eğitim durumları bakımından, babalarının eğitim durumları, babalarının meslek durumları ve babalarının gelir durumları bakımından gruplar arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin yön konusunu işlerken yeterli öğretim materyaline ulaşamadıkları, tüm öğrencilerin kavrayacağı düzeyde öğretim yöntem-tekniklerini kullanamadıkları, yön konusunu soyut ve öğrencilerin kavrama düzeyinin üstünde olarak değerlendirdikleri, öğretmenlerin öğrencilerdeki yön konusu kavram yanılgılarını dikkate alarak öğretim planı yapmada ve öğrencilere uygulanan sınavlardan sonra kavram yanılgılarını tespit etmede eksikleri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been held to identifythe 4th grade students' misconceptions about direction, 301 students and their teachers (12 teachers) among 14 chosen official primary schools in Birecik Province, Şanlıurfa. In the research, to determine the success of students in finding their directions concept and misconceptions, a 20 questioned, success test has beenapplied. In the data gathered, it is tested to understand if there had been a difference between the students in terms of their genders, educational status, jobs and income of their parents. The ideas of the teachers were provided by semi-structure interview form and a content analysis has been made for qualitative data. Results of theresearch: According to students' success in the test and understandability level results, in terms of the gender, educational status of their parents, their jobs and income; it has been pointed that there has been a meaningful success difference in the test between the groups of students in terms of their mothers' and fathers' educational status and their fathers' jobs and income. It has been realized that teachers can not have enough materials while teaching direction topic, they can't use the strategies techniques that all the students may understand better, that teachers evaluate directions as abstract and over the capacity of the students to get the point, and the teachers have some lacking points in planning before introducing the direction subjects and misconception and they have difficulty to take the misconception mistakes into consideration after the exams.