Sınıf öğretmenlerinin iletişim becerilerinin incelenmesi: Bir meta analiz çalışması
Analyzing communication skills of primary school teachers: A meta analyze study
  1. Tez No: 514786
  2. Yazar: NİLAY ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GEZER ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, İletişim, Meta analiz, Etki büyüklüğü, Primary school teacher, Communication, Meta analyze, Effect size
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Eğitimin amacı bireylerde kalıcı bir davranış değişikliği meydana getirmektir. Bu davranış değişikliğinin meydana gelmesini sağlayan kişi ise öğretmenlerdir. Öğretmenler eğitimin bu amacını gerçekleştirmek için iletişimi etkili bir şekilde kullanırlar.Bu çalışmada 2000 – 2017 yılları arasında Türkiye'de gerçekleştirilmiş , sınıf öğretmenlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak iletişim becerilerini inceleyen çalışmalar meta analiz yöntemi ile birleştirilmiştir. Konu üzerinde yapılmış olan 14 makale, 29 yüksek lisans tezi ve 2 doktora tezi incelenmiş ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 24 çalışma meta analize dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmenlerinin iletişim becerileri cinsiyet ,kıdem ve yaş değişkenine göre incelenmiş etki büyüklüğü değerleri saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin kıdemlerinin iletişim becerileri üzerindeki etki büyüklüğü 0,334 olarak bulunmuş ve bulunan 0,33 ( %95 Güven Aralığında = 0,20 ile 0,49 )etki büyüklüğü değeri ,Cohen'in etki büyüklüğü sınıflamasına göre küçük düzeyde etki büyüklüğü değeri göstermektedir. Kıdemin sınıf öğretmenleri üzerinde etkisi anlamlı bir farklılık göstermiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaşlarının iletişim becerileri üzerindeki etki büyüklüğü 1,061 olarak bulunmuştur. (%95 Güven aralığında = 0,75 ≤ d ≤ 1,10 geniş düzeyde ) Bulunan 1,061 etki büyüklüğü değeri Cohen'in etki sınıflamasına göre geniş düzeyde bir etki büyüklüğü değeri göstermektedir. Yaşın sınıf öğretmenleri üzerinde etkisi anlamlı bir farklılık göstermiştir. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyetlerinin iletişim becerileri üzerindeki etki büyüklüğü 0,226 (%95 Güven Aralığında 0,20 < d < 0,49 küçük düzeyde ) olarak bulunmuştur. Bulunan 0,226 etki büyüklüğü değeri Cohen 'in (1977) etki sınıflamasına göre küçük düzeyde bir etki büyüklüğü değeri göstermektedir. Cinsiyetin sınıf öğretmenlerinin iletişim becerileri üzerindeki etkisi anlamlı bir farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Tha main purpose of the education is to form permament change in the individuals behavior. Teachers are the one who ensure this change of behavior. Teachers use communication skills effetively to ensure purpose of education. In this study, studies which examine the communication skills of the primary scholl teachers directly or indirectly , have been connected with meta analyze method. For this aim 14 articles, 29 master thesis, 2 PhD thesis has been examined and 24 studies whichh provide inclusion criteria have been incorporated to the meta analyze. As a result of research , communication skills of primary school teachers have been examined according to gender, seniority, age variants and impact size of the seniority of primary scholl teachers on communication skill is 0,334 and the finding 0,334 (%95 confidence interval=0,20 to 0,49) impact sizevalue, indicates a s slight level impact size value according to Cohen's impact size classification.Effectiveness of the seniority on primary school teachers indicates a significant difference. It is found that the impact size of the ages of primary school teachers on communication skills is 1,061 (%95 confidence interval= 0,75/d/1.10 wide range ) ithe impact size value 1,061 indicates a significant a wide range impact size value according to Cohen's impact size classification.Effectivenes of the age on primary school teachers indicates a significant difference. It is found that the impact size of the gender of primary school teachers on communication skills is 0,226 (%95 confidence interval = 0,20/d/0,49) The impact size value 0,226 indicates a slight level impact size value according to Cohen's (1977) impac size classification. Effectiveness of the gender of primary school teachers didn't indicate a significant difference.