Çiftlerin algılanan ebeveynlik biçimleri ve erken dönem uyum bozucu şemaların romantik ilişki bileşenleri ile ilişkisi
The relationship between couples' perceived parenting styles, early maladaptive schemas and components of romantic relationship
- Tez No: 514797
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveynlik Biçimleri, Erken Dönem Uyum Bozucu Şema, Romantik İlişki, Perceived Parenting Style, Early Maladaptive Schema, Romantic Relationship
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırmanın amacı; romantik ilişki bileşenlerinin, algılanan ebeveynlik biçimleri ve erken dönem uyum bozucu şemalar kapsamında incelenmesidir. Bu amaçla, seçkisiz örneklem yöntemi ile belirlenen 18 yaş üzeri romantik ilişkisi devam eden bireyler 131 birey araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcılarına araştırmacı tarafından hazırlanan „‟Kişisel Bilgi Formu‟‟ ve „‟Young Şema Ölçeği Kısa Form_3‟‟, „Young Ebeveynlik Ölçeği‟‟, „‟Çok Boyutlu İlişki Ölçeği‟‟ uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 24.0 paket programı, değişkenler arasındaki ilişki testlerinde normal dağılım gösteren değişkenler için Pearson korelasyonu; değişkenlerin sömürücü/istismar edici boyutu ile korelasyonunda Spearman korelasyon testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin romantik ilişkilerinde ön plana çıkan bileşenler, romantik ilişki durumuna ve ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular, algılanan anne ve baba ebeveynlik biçimlerinin erken dönem uyum bozucu şemalar ile anlamlı bir ilişkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer şekilde araştırma bulguları, algılanan anne ve baba ebeveynlik biçimleri ile romantik ilişki bileşenleri arasında da anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Son olarak araştırma verileri, erken dönem uyum bozucu şemalar ile romantik ilişki bileşenleri arasında da anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is investigation of components of romantic relationship based on perceived parenting styles and early maladaptive schemas. The sample size of the study is 131 people. The sample ware randomly selected from people over 18 years old who currently had a relationship. The participants responded to the“Personal Information Form”,“Young Schema Questionnaire Short Form-3”, „‟Young Parenting Questionnaire‟‟ and“Multidimensional Relationship Questionnaire”. The data had been processed and analyzed in SPSS 24.0. In the correlation tests between variables, Pearson correlation test was used for the variables with normal distribution and Spearman correlation test was used in correlation with the exploiting dimension of the variables. According to the results of the study, the components of romantic relationship do not show any significant difference according to romantic relationship status and duration of relationship. Findings of the study reveal that there is a significant relationship between perceived parenting style of mothers and fathers and early maladaptive schemas. Similarly, research findings show that there is a significant relationship between perceived parenting style of mother and fathers and components of romantic relationship. Finally, research data suggest that there is a significant relationship between early maladaptive schemas and component of romantic relationship.