Niccolò Machiavelli bağlamında siyaset ve ahlâk ilişkisinin incelenmesi
An analysis of the relationship between politics and morality in the context of Niccolò Machiavelli
- Tez No: 514798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Siyaset, Makyavelizm, Virtu, Fortuna, Hikmet–i Hükümet, Morality, Politics, Machiavellianizm, Virtue, Fortune, Reason of State (Raison d'etat)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Birlikte yaşamanın belirli kuralları vardır. Bu kuralların oluşmasında ve toplumları yönetme işinde, toplumsal normlar şeklinde oluşan öğretiler ve ahlâki ilkelerin etkisi mevcuttur. Bu amaçla tezimizde siyasetin ahlâki ilişkilerle olan bağlantısı ve modern siyaset biliminin kurucularından Machiavelli'nin öğretilerinin bu alana etkileri incelenmiştir. Machiavelli, tarihsel süreç içerisinde unutulmuş, silik bir siyaset bilimcisi değil; aksine yaşadığı dönemden itibaren fikirleriyle günceliğini koruyan birisi olarak, tarihselliği yakalamış önemli bir şahsiyettir. Bu durum çalışmamızda Machiavelli'nin siyaset ve ahlâka yönelik fikirlerini tercih etmemizde bize yön göstermiştir. Tezimizdeki veriler, literatür taraması neticesinde toplanmış ve bu bilgiler ışığında çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde ahlâk kavramının çerçevesi belirlenmiş ve farklı ahlâk yaklaşımları açıklanmıştır. Yine siyasetin kavramsal çerçevesi çizilerek, farklı özellikleri ön plana çıkan siyaset tanımları ele alınmıştır. Akabinde farklı düşünürlerin olaya bakış açılarıyla, siyaset ve ahlâk kavramları arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiği ile ilgili çıkarımlarda bulunulmuştur. Tezimizin ikinci bölümünde Machiavelli'nin öğretilerinin kaynakları ve devletlerin ulusal birliklerini sağlamalarındaki amaçları ve bunu başarmadaki yöntemleri açıklanmıştır. Ayrıca Makyavelizm kavramının oluşum süreci ve Machiavelli ile olan bağlantıları da belirlenerek; Machiavelli siyasetinde, ahlâki ilkelerin reddedildiği yönündeki görüşlerin gerekçeleri ve bu ilişkinin nasıl olduğu incelenmiştir. Son bölümde ise Machiavelli'nin öğretilerinde siyaset ve ahlâk ilişkisi incelenmiş ve bunun günümüze yansımaları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are certain rules of living together. There is an influence of the teachings and moral principles that form as social norms in the formation of these rules and in the governanace of societies. Therefore, in our thesis the combination of politics and moral relations with Machiavelli's doctrines in this area has been examined. Machiavelli is not a forgotten or faded political scientist in the historical process; on the contrary as a person who has kept up to date with his ideas from the time he lived, he has been an important figure who has caught historicity. This fact has led us to prefer Machiavelli's ideas on politics and morality in our study. The data in our study is collected as a result of the literature review and composed of three parts. In the first part, the framework of the moral concept is defined and different moral approaches are explained. The conceptual frame of politics is drawn again, then the definition of politics getting to the foreground with different features is discussed. Then, by the views of different thinkers inferences have been made about how the relationship between the concepts of politics and morality should be. In the second part of, the sources of the doctrine of Machiavelli and the purpose of keeping national unity of the states as well as the methods of accomplishing it are explained. In addition, the process of formation of Machiavellianizm concept and its relation with Machiavelli were examined. In the last part of my thesis, the relation between politics and morality in the doctrines of Machiavelli and its daytime reflection have been studied.