İhtiyaç kavramının felsefi analizi
The philosophical analysis of the concept of need
  1. Tez No: 514814
  2. Yazar: ÖMER GÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İhtiyaç, Mutluluk, İstek, Tüketim, Kapitalizm, need, happiness, desire, consumption, capitalism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için bir takım ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Ancak bu ihtiyaçlar giderilirken bireyin içinde bulunduğu toplumun yapısı değişmekte ve dönüşmektedir. Bu değişim ve dönüşüm birtakım farklılıkları da beraberinde getirmektedir. Günümüz toplumuyla geleneksel toplumu karşılaştırdığımızda, geleneksel toplumda temel ihtiyaçların giderilmesi söz konusuyken mevcut durumda istekler ve ihtiyaçlar kavram olarak birbirine karışmış ve neyin ihtiyaç neyin istek olduğu bilinemez hale gelmiştir. Özellikle teknolojideki gelişmeler üretim düzeyini arttırdığı gibi, ürün çeşitliliğini de arttırmıştır. Bu durum, bir ürünün ihtiyaç gidermek için mi yoksa bir istek nedeni ile mi tüketildiğinin anlaşılmasını zorlaştırmıştır. Buradan hareketle“ihtiyaç kavramının felsefi analizi”konulu bu tezimizde; Platon, Aristoteles, Hegel, Marx, İbn Haldûn ve Maslow'un ihtiyaç kavramına yaklaşımlarını açıklamaya çalışacağız. Konuya giriş için öncelikle, ihtiyaç ve istek kavramları tanımlanmaya çalışılacak, toplum yapısındaki değişmelerden bahsedilerek, bize ihtiyaçmış gibi dayatılan ürünlerin daha çok tüketilmesi neticesinde meydana gelen çevresel etkilere değineceğiz.
Özet (Çeviri)
Human beings have to meet their most basic needs in order to survive. But while we meet these needs, the society in which individuals find themselves gets changed and transformed. This change and transformation naturally bring forward many differentiations. If one compares the modern society with the traditional one, one will see that individuals in the traditional society are able to meet their basic needs, while in the modern society there has taken place a considerable confusion in people' minds as to what is a real need and what is merey a subjective desire. It is especially important that tecnological progress has meant a leap forward both in the form of production and in the variety of goods produced. This has created a deep uncertainty concerning whether the consumption of a product meets a real need or just is a matter of satisfiying subjective desire. We will, from this point of view, attempt to examine in this study (entitled“the philosophical analysis of the concept of need”) the approaches to the concept of need propounded by such thinkers as Plato, Aristotle, İbn Khaldun, Hegel, Marx and Maslow. But first we will try to present a determination of the concepts of need and desire, discuss changes in social structures and address the environmental effects resulting from the consumption of products imposed on us as items of real need.