Vajinismus tanısı alan ve almayan kadınlarda öz-duyarlık ve benlik saygısının incelenmesi
An examination on the women diagnosed as vaginismus and not diagnosed as vaginismus about their self-compassion and self-esteem
  1. Tez No: 514819
  2. Yazar: GÜLTEN DÜMEN
  3. Danışmanlar: PROF. KAŞİF NEVZAT TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinismus, Benlik Saygısı, Öz-Duyarlık, Vaginismus, Self-Esteem, Self-Compassion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri vajinismustur. Bu araştırmanın amacı vajinismus tanısı alan ve almayan kadınlarda öz-duyarlık düzeyleri ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi ve elde edilen verilerin bu kapsamda tartışılarak literatüre katkıda bulunmaktır. Araştırmanın örneklemi vajinismus tanı ölçütlerini karşılayan 20'si deney ve 20'si kontrol grubu olmak üzere toplamda 40 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“öz-duyarlık ölçeği”,“rosenberg benlik saygısı ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik veri formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel olarak analizinde, IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis H Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre; vajinismus tanısı alan ve almayan katılımcıların öz-duyarlık ölçeği ve benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Vajinismus tanısı alan kadınların benlik saygılarının orta düzeyde kontrol grubundaki kadınların benlik saygılarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Vajinismus tanısı alan kadınların öz-duyarlıklarının düşük düzeyde kontrol grubunda ki kadınların öz-duyarlıklarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most common sexual dysfunctions in women is vaginismus. The purpose of this study is to examine the level of self-compassion and the level of self-esteem on the women diagnosed as vaginismus and not diagnosed as vaginismus and to make contribution to the literature about obtained data. The population of the study is composed of 40 women, 40 of which are diagnosed with women diagnosed as vaginismus and 40 of which are not diagnoses as vaginismus. Women have been applied“self-compassion scale”“rosenberg self-esteem scale”and "socio-demographic data form which has been prepared by the researcher. The data collected has been analyzed with IBM SPSS Statistics 22 program. Pearson Product-Moment Correlation, Kruskal-Wallis H Testi and Man Whitney U Test has been used to asses the data. According to the data obtained in this study, there have been also a statistical significant difference between scores of self-compassion scale and rosenberg self-esteem scale in women diagnosed as vaginismus and not diagnosed as vaginismus. While women diagnosed as vaginismus determined to have a moderate level of self-esteem, women not diagnosed as vaginismus have high level of self-esteem. Women diagnosed as vaginismus determined to have a low level of self-compassion and women not diagnosed as vaginismus have a moderate level of self-compassion.