Sertleşme bozukluğu olan erkeklerde ve eşlerinde kişilik özelliklerinin ve cinsel doyumun araştırılması
- Tez No: 99392
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sertleşme bozukluğu, partner, kişilik özellikleri, cinsel doyum, beden algısı. 59, Erectile dysfunction, partner, personality, sexual satisfaction, body image. 61
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
VI. ÖZET Bu çalışmada DSM-IV ölçütlerine göre sertleşme bozukluğu tanısı konan olguların ve eşlerinin kişilik özellikleri, beden algıları ve cinsel doyumları normal populasyon ve depresif bireylerle karşılaştırılarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya birincil yakınması sertleşme yetersizliği olan 26 olgu ve eşi alınmıştır. Kontrol grubu olarak normal Türk populasyonu ve 22 depresif olgu (11 erkek, 11 kadın) alınmıştır. Olgu grubu ve eşlerinin sertleşme bozukluğu dışında psikiyatrik bozukluğu olanları belirlemek ve çalışma dışı tutmak için DSM-IV Eksen-I Bozuklukları için Yapılandırılmış Psikiyatrik Görüşme Formu uygulandı. Olgular ve eşleri Cinsel İşlev Bozuklukları Muayene Formu, Cinsel işlev Bozuklukları Görüşme Formu, Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), Golombok-Rust Cinsel Doyum Envanteri (GRISS) ve Vücut Algı ölçeği ile değerlendirilmiştir. Sosyodemografik olarak eşleştirilmiş depresif kontrol grubuna MMPI, GRISS, Vücut Algı ölçeği ve Hamilton Depresyon Derecelendirme ölçeği uygulanmıştır. Sertleşme bozukluğu olan hastalarda normal Türk erkek populasyonuna oranla MMPI alt ölçeklerinden“Hipokondriazis”,“Depresyon”,“Histeri”,“Psikopatik sapma”,“Psikasteni”,“Sosyal içedönüklük”,“Paronaya”ve“Şizofreni”puanlan daha yüksek bulunmuştur. Fakat Bu alt ölçek puanlan depresif erkeklere oranla daha düşük saptanmıştır. Olgu eşlerinin MMPI alt ölçeklerinden K,“Hipokondriazis”ve“Histeri”puanları normal Türk kadın toplumuna göre anlamlı düzeyde yüksek,“Hipomani”ve“Sosyal içedönüklük”puanları anlamlı düzeyde daha düşüktü. Hastaların eşlerinin MMPI L ve K puanlan depresif kadınlara oranla daha yüksek,“Paranoya”,“Şizofreni”ve“Hipomani”puanları daha düşüktü. Olgularda GRISS“doyum”,“dokunma”,“erken boşalma”,“empotans”ve“toplam dönüştürülmüş puan”, eşlerinde ise“doyum”,“anorgazmi”ve“vajinismus”puanları cinsel sorun gösteren düzeyde saptanmıştır. Olguların GRISS“erken boşalma”ve“empotans”alt ölçek puanları depresif erkeklere oranla daha yüksekti. Olgu eşlerinin“sıklık”,“iletişim”,“kaçınma”ve“dokunma”GRISS alt ölçek puanları depresif kadınlara oranla daha düşük bulundu. Olgu ve eşlerinin toplam vücut algısı depresiflere oranla daha düşüktü. Sonuç olarak sertleşme bozukluğu olan erkekler depresif eğilimleri ve duygulanım bozukluklarına yatkınlığı olan, anksiyöz, psikosomatik yakınmaları 58belirgin, katı, uyum problemleri yaşayan, nevrotik eğilimli, kişiler olup yıkıcı agresif özelliklere sahiptirler. Ancak bu kişilik özellikleri normallere göre daha belirgin iken, depresif bireylere oranla daha az dikkat çeken düzeydedir. Bu hastaların eşleri ise savunucu özellikler göstermekte ve sorunun kaynağının kendinden bağımsız olduğunu düşünmektedirler. Bu nedenle sertleşme bozukluğu olan hastaların eşleriyle birlikte değerlendirilmesi ve tedavilerinin eşleriyle birlikte yürütülmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The aim of this study was to investigate their personality properties, body image, and sexual satisfaction in males and their partners who met erectly dysfunction disorder with DSM-IV, as comparing with population and depressive patients. The subjects were consisted of 26 males who had insufficient erection as primer complain and theirs partners. Control groups were normative Turkish population and 22 depressive cases (1 1 male, 1 1 female). SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders) was performed for excluding psychiatric disorders from erectile dysfunction disorder. The subjects and their partners were evaluated by the Sexual Dysfunction Examination and Interview Form, MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory), GRISS (Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction), and Body Cathexis Scale. Depressive group, matched as sociodemographic features, were assessed by MMPI, GRISS, Body Cathexis Scale and Hamilton Depression Rating Scale. There was found higher scores in“hypochondriasis”,“depression”,“hysteria”,“psycopatic deviate”,“psychastenia”,“social introversion”,“paranoia”, and“schizophrenia”subcales of MMPI of the subjects than Turkish male normals. But these scores of the subjects were lower than depressive controls. In their partners, K,“hypochondriasis”and“hysteria”scores were higher, but“hypomania”and“social introversion”were lower than Turkish female normals. There were significantly differences in“dissatisfaction”,“nonsensuality”,“premature ejaculation”,“impotence”, and“total converted scores”of GRISS subscales in the subjects than normals. In their partners,“dissatisfaction”,“anorgasmia”,“vaginusmus”scores were higher in degree of describing sexual problem. The“premature ejeculation”and“impotence”scores of the subjects were higher then those of depressive males. In partners of the subjects,“frequency”,“communication”,“avoidance”and“nonsensuality”scores were lower than those of depressive females. The body image score were lower in the subjects and their partners than depressive's. In conclusion, we suggest that males who have erectile dysfunction tend to show depression, anxiety, psychosomatic complaints, aggressive features, and 60adjustment problems. However, these properties are salient as normals, but there isn't more difference than depressive's. Their partners have“defensive”features and think to not be responsible for sexual problems. Therefore, those patients should be evaluated and treated with their partners together.