İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin öz-liderlikleri ile sınıf yönetimi öz-yeterlik algıları arasındaki ilişki
The relationship between primary school teachers' and secondary school teachers' self-leadership perceptions and their classroom management self-efficaccy percepti̇ons
- Tez No: 514858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL DERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-Liderlik, Öz-Yeterlik, Öğretmen Öz-Yeterliği, Öğretmen Öz-Liderliği, Self-Leadership, Self-Efficaccy, Teachers' Self-Leadership, Teachers' Self-Efficaccy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin öz-liderlik düzeyleri ile sınıf yönetimi öz-yeterlik algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma Gaziantep ilinde görev yapmakta olan 309 öğretmenin katılımı ile yürütülmüştür. Araştırmada nicel esaslı betimsel araştırma kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Öz-liderlik ölçeği ve Sınıf Yönetimi Öz-yeterlik ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verileri analiz edilirken, öğretmenlerin öz-liderlik stratejilerine ilişkin algılarını belirlemek için betimsel istatistik (ortalama, ss, min ve max) kullanılmıştır. Öğretmenlerin öz-liderlik stratejilerinin cinsiyet ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için t-testi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Öğretmenlerin öz-liderlik stratejilerinin kıdemlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Öğretmenlerin öz-liderlik algıları ile sınıf yönetimi öz-yeterlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise standart çoklu regrasyon analizi yapılmıştır. Öğretmenlerin öz-liderlik algı düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet faktörü açısından öz-liderlik stratejilerinin her üç alt boyutunda da kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre öz liderlik algılarının yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcı öğretmenlerin verdikleri cevapların ortalama değerleri incelendiğinde, branş faktörünün anlamlı olarak faklılık oluşturmadığı gözlenmiştir. Mesleki kıdemin ilk ve son döneminde olan öğretmenlerin ara dönemdeki öğretmenlere göre öz-liderlik algılarının tüm alt boyutlarda yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin öz-liderlikleri ile sınıf yönetimi öz-yeterlik algıları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In thıs research, it has been analayzed relationship between primary school teachers' and secondary school teachers'self leadership perceptions and their classroom management efficaccy perceptions. This research's been conducted with the participation 309 teachers who work in Gaziantep Province, Turkey. In this research , descriptive method- which is currently one of the quantative method- has been used. Data was obtained by using self leadership scale and classroom management self efficaccy scale. When datas have been analayzed , the descritive statistics( which is average, standart deviation, min and max) have been perdormed in order to specify as to perception of teachers' self leadership strategy. Results were analayzed by using t-test to determine if teachers' self leadership strategies have difference on variations like gender and branch or not. One-way analysıs of variance(ANOVA) was conducted to determine whether teachers' self leadershıp strategıes differ from according to their profesional seniority stage. Standard multiple regression analysis has been applied to determine the relationship between teachers's self leadership perceptions and their class management self efficaccy. Teachers' self leadership perception level have been identified as high in general. In view of gender perspective, female teachers' self leadership strategies were higher than male teachers' at each three sub-dimensions.When participant teachers' responses have been analyzed, it is clearly seen that the branch factor has no significant difference. It has been concluded that when compared teachers who are in the first year of their professional seniority and towards to last term of it to the teachers who are at interregnum period , the former ones' self leadership perceptions are higher than latter's at all sub-dimensions. There has been found significant relationship between teachers' self leadership and class management self efficaccy perceptions.