Panik bozukluk tanısı olan bireylerde öz-yeterlilik bilincinin terkedilme şeması ve ayrılık anksiyetesi ile ilişkisi
The relationships between self-efficacy awareness, abandonment scheme and separation anxiety in individuals with panic disorder
- Tez No: 514865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Panic disorder, self-efficacy, abstinence diagram, separation anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmanın amacı, panik bozukluk tanısı konan hastaların öz-yeterlilik bilinci, terkedilme şeması ve ayrılık anksiyetesi arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasıdır. İkincil amacı, panik bozukluk tanısı alan hastaların sosyodemografik özellikleri ile öz-yeterlilik bilinci, terkedilme şeması ve ayrılık anksiyetesi düzeyleri arasındaki ilişkilerin gün ışığına çıkarılmasıdır. Araştırma örneklemi olarak panik bozukluk tanısı ile NP İstanbul Beyin Hastanesi'ne ilk kez başvuran ve izlenmekte olan gönüllü 53 kişi alınmış ve tam sayım yapılmıştır. Ölçüm aracı olarak genel öz-yeterlilik ölçeği, terk edilme şeması alt ölçeği ve yetişkin ayrılma anksiyetesi envanteri kullanılmıştır. Araştırma bulgularımız kapsamında panik bozukluk tanısı alan kişilerin terkedilme şemalarının, özyeterlilik faktörleri olan başlama, yılmama ve sürdürme/ısrar düzeyleri üzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkilerinin olduğu görülmüştür. Ayrılık anksiyetesinin özyeterlilik faktörleri olan başlama, yılmama ve sürdürme/ısrar düzeyleri üzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkilerinin olduğu görülmüştür. Terk edilme şemasının medeni duruma göre farklılaştığı görülmüştür. Son olarak, terkedilme şeması eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to reveal the relationship between self-efficacy awareness, abandonment scheme and separation anxiety of patients diagnosed with panic disorder. The secondary objective is to bring the relationship between the socio-demographic characteristics of patients with panic disorder diagnosis and the levels of self-efficacy awareness, abstinence and separation anxiety levels into the light of day. As a sample of the study, 53 patients with panic disorder and the first volunteers who were referred to NP Istanbul Brain Hospital were enrolled and enrolled. General self-efficacy scale, abandonment subscale and adult separation anxiety inventory were used as the measurement tools. Our research findings showed that abstinence schemes of people who had panic disorder diagnoses had negative and significant effects on self-efficacy factors such as initiation, non-aggression and persistence / insistence levels. Separation anxiety has negative effects on the self-efficacy factors of initiation, non-aggression and persistence / insistence. The abandonment scheme has been differentiated according to the marital status. Finally, the abandonment scheme differs according to the level of education.