Bölgesel kalkınmada turizmin rolü: MEVKA örneği
The role of tourism regional development: Example of MEVKA
- Tez No: 514866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Turizm, Economics, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bölgeler Arası Eşitsizlik, Kalkınma Politikaları, Kalkınma Ajansları, Turizm, MEVKA, Inequality among the regions, Development Policies, Development Agencies, Tourism, MEVKA (Mevlana Development Agency)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünyada birçok ülkede bölgelerin eşit düzeyde gelişme göstermedikleri gözlenmektedir. Bölgesel dengesizliklerin giderilmesini hedefleyen bölgesel kalkınma politikaları sosyo-ekonomik kalkınmayı sağlayıp yeniden yapılanmayı amaçlamaktadır. Yerel dinamiklere dayalı kalkınmayı amaçlayan bölgesel gelişme politikalarında tarım, sanayi ve hizmet sektörüyle beraber turizmde bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesinde bölgesel gelişme araçlarından biri haline gelmiştir. Turizm son zamanlarda kalkınmaya hız verici unsurlar içermesi açısından bölgesel ekonomik kalkınma aracı olma niteliği kazanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; bölgesel kalkınmada turizmin rolünü MEVKA örneğinde araştırmaktır. Bununla beraber Konya'da turizmin çeşitlenip gelişebilmesinin önündeki eksikliklerin araştırılması da alt amaç olarak belirlenmiştir. Turizm konusunda görülen eksiklikler ve bu eksikliklerin giderilmesi için yapılması gerekenler de MEVKA' da görev yapan orta ve üst düzey yöneticiler ve MEVKA çalışanları ilegerçekleştirilen mülakatlarla tespit edilmeye çalışılmıştır. Mülakat sonuçlarına göre kültür ve turizm alanında bir sorun analizi yapılmışöncelikle tanıtım ve seyahat acentaları konusundaki eksiklikler görülmüştür. Tanıtım eksikliğinin yanında turizm altyapısının eksikliği, tarihî ve kültürel varlıkların yeterince korunup değerlendirilememesi ve Konya kültürünün ortaya çıkarılmaması kültür ve turizm alanında ortaya çıkan ana sorunlardır. Bu sorunların çözümü içinturizm altyapısı geliştirilerek sahip olunan kaynakların avantaja çevrilmesi ve tanıtım eksikliği sorunun çözüme kavuşturulması önerilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde Konya ilinin ekonomik kalkınmasında turizmin tek başına etkili bir sektör olmadığı ancak bölgenin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmesi koşulu ile turizmin bölge ekonomisine önemli katkısının olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is observed that regions in many countries don't show development in equal level in the world. Regional Development Policies aiming to remove regional inequalities aim reconstruction through providing socio-economical development. Regional Development Policies like agriculture, industry and service sectors and tourism aiming to reconstruction based to local dynamics become one of Regional Development Tools removing inequality among regions. Tourism becomes regional economical development tool regarding to including accelerating elements for development in recent times. Basic objective of this study is to research; role of tourism at regional development at example of MEVKA (Mevlana Development Agency). Beside this, searching the obstacles which prevent variation and development of tourism in Konya was determined as sub-objective. Any missing points regarding to tourism and what to do to remove such missing points were tried to be determined thanks to interviews with medium and senior level managers employed at MEVKA and MEVKA personnel. According to such interviews results, analysis of a problem in culture and tourism field and primarily missing points at introduction and agencies field were considered. Beside lack of introduction, lack of tourism infrastructure, not to protect and assess historical and cultural values in due form and not to set forth Konya Culture and fundamental problems in culture and tourism field. Developing tourism infrastructure so resources' turning into advantage and resolving lack of introduction were suggested to remove this problem. At the end of obtained data, it can be said that only tourism is not an efficient sector for economical development of Province however tourism will have important contribution to development of the region economy with condition of assessment of regions' potential.