Yeni tanı demir eksikliği anemisi olan hastalarda bazal immatür retikulosit fraksiyonu (IRF) düzeyi ve demir tedavisine IRF yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of basal immature reticulocyte fraction (IRF) level and IRF response to iron therapy in patients with newly diagnosed iron deficiency anemia
- Tez No: 514873
- Danışmanlar: UZMAN NİSBET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: İmmatür Retikulosit Fraksiyonu (IRF), Demir eksikliği anemisi, Immature Reticulocyte Fraction (IRF), Iron deficiency anemia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Demir eksikliği anemisi toplumda sık görülen hastalıklardan biridir. DEA'sı olan hastalarda oral demir tedavisine yanıtı değerlendirmek için retikulosit, Hb değeri, ferritin gibi parametreler kullanılmaktadır. İmmatür Retikulosit Fraksiyonu (IRF) ise yüksek ve orta yoğunlukta flörans içeren retikulositlerin toplamına verilen isimdir ve eritropoetik aktivite hızını gösteren bir parametredir. Bu çalışma ile sağlıklı bireyler ve DEA'sı olan hastalar için bazal IRF seviyesi hakkında fikir sahibi olunması ve DEA olan grupta demir tedavisine IRF yanıtının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mart 2011-Eylül 2011 tarihleri arasında Genel Dahiliye ve Hematoloji polikliniğine başvuran ve yeni tanı demir eksikliği anemisi tanısı alan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Ayrıca anemisi olmayan, 103 sağlıklı kontrol hastası çalışmaya dahil edildi. Demir eksikliği anemisi tanısı yeni konulmuş hastalarda tanı anındaki ve retikulosit krizini takip için 7 gün sonraki kontrollerinde tam kan sayımı, retikulosit, IRF, periferik yayma, serum demir, serum demir bağlama kapasitesi, serum ferritin gibi laboratuar parametreleri prospektif olarak çalışılmıştır. Çalışma için Beckman-Coulter LH750/780 cihazı kullanılmıştır. Kontrol grubu ve çalışma grubununun her ikisinde de kadın cinsiyet hakimiyeti bulunmuştur (Kontrol grubu (K/E): %66-%34, Çalışma grubu (K/E):%77-%23). Çalışmaya katılanların ortalama yaşı her iki grupta benzerdi (44 yaş). Çalışma grubunda hastaların tedavi öncesi ortalama IRF değeri kontrol grubundaki hastaların ortalama IRF değerinden düşük bulunmuştur (%0,22±0,05 / %0,24±0,05; p>0.05). Yine çalışma grubunda tedavi öncesi düzeltilmiş retikulosit değeri kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (% 0,65±0,31/% 1,13±0,26; p0.05). 39 Bizim çalışmamızın ülkemizdeki sağlıklı bireyler ve demir eksikliği anemisi olan hastalar için bazal bir IRF aralığı belirlenmesine yol göstereceğini düşünmekteyiz. Bu çalışma demir eksikliği anemisi olan hastalarda IRF'nin kemik iliği yanıtını göstermek için kullanılabilecek bir parametre olduğu konusunda yol gösterici olabilir. IRF'nin diğer kullanım alanlarını araştırmak için yeni, randomize kontrollü çalışmalar yapılması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency anemia is a common disorder in the population. To evaluate the efficancy of treatment in iron deficient anemic patients, parameters like reticulocyte count, hemoglobin, ferritin can be used. Immature Reticulocyte Fraction(IRF) is the summation of reticulocytes that contain high and medium dense fleurance. IRF is a parameter that reflects the erytropoetic activity rate. In this study we want to investigate the basal IRF levels in healthy and iron deficient anemic patients. Also we look for the IRF response to the oral iron replacement treatment in iron deficient anemic patients. 100 patients who have been newly diagnosed iron deficient anemia and submitted to the Ankara Numune Research and Education Hospital Internal Medicine and Hematology polyclinic in between March 2011- September 2011 are included to our study. Also 103 control patients that are not anemic are included in the study control group. Paramaters like total blood count, reticulocyte count, IRF, peripheric smear, serum iron, serum iron binding capacity, ferritin were prospectively studied in newly diagnosed iron deficient anemic patients at the diagnosis and after 1 week that treatment has started to follow up reticulocyte crisis. Beckman-Coulter LH750/780 is used for the study. Both in the study and control group women gender dominance was found (Control group (W/M): %66-%34, Study group (W/M): %77-%23). The average age of participants of the study was smilar in both groups (44 years). The study group patients' mean IRF level at the diagnosis was found lower from the control group patients' mean IRF level (%0,22±0,05 / %0,24±0,05; p>0.05). Also reticulocyte count was found lower in study group than control group (% 0,65±0,31/% 1,13±0,26; p0.05) 41 With our study we want to give an idea about basal IRF range for healthy people and iron deficient anemic group. In anemic group we showed that IRF levels were increased with oral iron replacement therapy and IRF can be used as a bone marrow production marker like reticulocyte in iron deficient anemic group. Much more randomized, controlled studies must be done to investigate the other usage areas of IRF.