Örgütsel sinizm ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir araştırma
The relationship between organizational cynicism and organizational citizenship behavior: A research at Istanbul Directorate of Security
- Tez No: 514887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUBA TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Emniyet Teşkilatı, Organizational Cynicism, Organizational Citizenship Behavior, Police Department
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle artan rekabet, teknolojideki baş döndürücü değişimler ve kaynakların daha iyi kontrol edilmesi ihtiyacı gibi ortaya çıkan etkenler, örgütlerin, kompleks ve karmaşık toplumsal yapılar olarak ele alınmasını zorunlu kılmıştır. İş dünyasında, söz konusu etkenlerle mücadelede insan faktörünün göz ardı edilemeyeceği, geçen yüzyılın ortalarında fark edilmiş ve gün geçtikçe yeni sorunlar, yeni işgören tipleri, yeni uygulamalar ortaya çıkmıştır. İnsan kaynaklarının en uygun şekilde yönetilmesi, stratejik yaklaşımların belirlenmesi ve yeni yöntemler geliştirilerek çok bileşenli yeni örgüt yapılarına ayak uydurulması, örgütün varlığını sürdürebilmesi için elzem konulardır. Günümüzde örgütlerin sürdürülebilirlikleri açısından önemli bir hâl alan ve örgütleri içten içe kemiren sinizm olgusunun kavranması, sinik işgörenler ile örgütlerin nasıl başa çıkabileceğinin bilimsel olarak açıklanması ve uygulamaya dönük faaliyetlerin belirlenmesi şarttır. Ayrıca işgörenlerden, sinik davranışlar göstermeleri istenmemesinin yanı sıra, özellikle rekabet avantajının elde edilebilmesi için ekstra rol davranışı olarak tanımlanan örgütsel vatandaşlık davranışları sergilemeleri de beklenmektedir. Bu bağlamda, örgütlerde işgörenlerin, sinik ve/veya vatandaşlık davranışı sergilemelerini etkileyen tüm faktörlerin derinlemesine irdelenmesi gereklidir. Bahsedilen gereklilikten yola çıkılarak, yönetim alanına bir katkı sunması hedeflenen bu çalışmada, örgütsel sinizm ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiler, tüm yönleriyle açıklanan detaylı literatür incelemesine ek olarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir alan araştırması yapılarak sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, increasing competition with the influence of globalization, dizzying changes in technology and the growing requirement in being better controlled the resources, such as the resulting factors, made necessary organizations to be dealt with them as complex and complicated social structures. In the business world, that the human factor won't be able to be ignored in the fight against the aforementioned factors has been noticed in the middle of last century and day by day new problems, new employee types, new applications have emerged. To be managed human resources the most properly, to be determined strategic approaches and to be kept up with multicomponent new organization structures by being developed new methods are essential subjects for being continued the existence of an organization. At the present time, to be grasped the phenomenon of cynicism which gets a crucial status in point of sustainability of the organizations and gnaws sneakingly, to be explained scientifically how the organizations will be able to cope with the cynical employees and to be determined application-oriented activities are essential. Besides, not to be wanted to show cynical behaviors from the employees, in addition, to be expected them to display the extra role behavior, which is defined as the organizational citizenship behaviors particularly in order to be obtained competitive advantage, as well. In this context, the whole affecting factors of the employees in the organizations to display cynical and/or citizenship behaviors are required to be investigated in depth. The above mentioned necessity on the basis of a contribution to the field, management can offer targeted in this study, the relationship between organizational cynicism and organizational citizenship behavior, all aspects are described in detailed literature review, in addition, by performing a site survey at the Istanbul Directorate of Security has been questioned.