Emezis gravidarumun 50 GR oral glukoz tolerans testi taraması ve gestasyonel diyabetes mellitus üzerine etkisi
The effect of emesis gravidarum on the 50 G oral glucose tolerance test screening and gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 514890
  2. Yazar: INJI SULEYMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ERDEM TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Emezis gravidarum, gebelik, gestasyonel diyabetes mellitus, glukoz tolerans testi, Emezis Gravidarum, Pregnancy, Gestational Diabetes Mellitus, Glucose Tolerance Test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Çalışmamızda Emez􏰀s Grav􏰀darum'un (EG) 50 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) taraması ve gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) üzerine etkisi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada EG tanısı alan ve almayan gebe gruplarının maternal demografik, klinik ve yenidoğan doğum ağırlığı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Method: Bu retrospektif, vaka-kontrol çalışması Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 2015 – 2017 yılları arasında doğumu gerçekleştirilen olgular üzerinde gerçekleştirildi. Toplam 424 olgu çalışmaya alındı. Hastanemizin bilgi sisteminden hastaların dosya kayıtları, demografik bilgileri, 50 ve 100 gr OGTT sonuçları, gebelik öyküleri tarandı ve kayıt edildi. Verilerin parametrik veya non-parametrik dağılım göstermelerine göre grupların karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T Test veya Mann-Whitney U Test kullanıldı. Katagorik verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare Testi kullanıldı. Tüm testlerde P < 0,05 istatistiksel olarak anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: EG tanısı alan ve almayan olgular karşılaştırıldığında yaş, antenatal ağırlık ve yenidoğan doğum ağırlığı ortalamalarının EG tanısı alan olgularda anlamlı olarak düşük olduğu tespit edildi (P< 0,05). D􏰀ğer taraftan 50 gr OGTT sonucu pozitif olarak sonuçlanan ve EG tanısı alan olguların %44,4 (4/9)'üne GDM tanısı konulmuşken, EG tanısı almayan olguların %13,5 (7/52)'􏰀ne GDM tanısı konulmuştu. Emezis Gravidarum tanısı almayan olguların %13,5 (7/52)'ine GDM tanısı konulmuştu. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P < 0,05). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda EG'li gebelerde maternal yaş, antenatal ağırlık ve yenidoğan doğum ağırlığı kontrol olgulara göre anlamlı olarak düşük olduğu bulunmuştur. Diğer taraftan EG tanısı alan gebeler ile kontrol olgular arasında 50 gr OGTT sonuçları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Aynı zamanda 50 gr OGTT sonucu pozitif olarak sonuçlanan ve EG tanısı alan olguların %44,4'üne GDM tanısı konulmuşken, EG tanısı almayan olguların %13,5'ine GDM tanısı konulmuştu. Sonuç olarak EG tanısı alanlarda GDM tanı oranı, EG tanısı almayanlara göre anlamlı olarak yüksekti (P = 0,05). Çalışmamız her ne kadar retrospektif olarak planlanmış ve tek bir ünitede gerçekleştirilmiş olsa da, EG'un GDM için bir risk faktörü olabileceğini gösterilmiştir. Bu konuda yapılacak prospektif kapsamlı bir çalışma EG'un GDM üzerindeki etkisini net olarak ortaya koyabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study, a review of Emezis Gravidarum's (EG) 50 g oral glucose tolerance test (OGTT) was made and its impacts on gestational diabetes mellitus (GDM) was evaluated. In addition, the impact of being diagnosed with EG on maternal demographic, clinic and neonatal birth weight among pregnant groups is aimed to be assessed in the study. Materials and Method: This retrospective case-control study was conducted on cases who were given birth between 2015 and 2017 at Obstetrics and Gynecology Department of Ankara Atatürk Education and Research Hospital of Ankara Yıldırım Beyazıt University. A total of 424 cases were included in the study. File records, demographic information, 50 and 100 g OGTT results and pregnancy stories of the patients have been obtained, reviewed and recorded from the hospital's patient database. Depending on whether the data showed normal distribution, independent samples T-Test or Mann-Whitney U Test was used to compare the groups. Chi- Square Test was used to compare the categorical data. P < 0,05 significance level was taken for all tests. Findings: when the cases that were and were not diagnosed with EG are compared, it was found that the mean scores for age, antenatal weight and neonatal birth weight were significantly lower in the cases diagnosed with EG (P< 0,05). On the other hand, while 44.4% (4/9) of the cases whose OGTT results are positive and who are diagnosed with EG were diagnosed with GDM, 13.5% (7/52) of those who are not diagnosed with EG was diagnosed with GDM. This difference was found to be statistically significant (P < 0,05). Conclusion: In conclusion, it was found that maternal age, antenatal weight and neonatal birth weight was significantly lower in pregnants with EG diagnosis in comparison to the control cases. On the other hand, no significant difference was found between the pregnants with EG diagnosis and the control cases in terms of the results of 50 g OGTT. Furthermore, while 44.4% of the cases whose OGTT results are positive and who are diagnosed with Emezis Gravidarum were diagnosed with GDM, 13.5% of those who are not diagnosed with Emezis Gravidarum was diagnosed with GDM. In conclusion the rate of GDM diagnosis among those who are diagnosed with Emezis Gravidarum was significantly higher in comparison to those who are not diagnosed with Emezis Gravidarum (P = 0,05). Although this study was planned as a retrospective study and applied merely in a single unit, it shows that EG might be a risk factor for GDM. A prospective study to be conducted on this subject matter may clearly elicit the impacts of EG on GDM.