Hiperemezis gravidarum tanılı gebelerde süperoksit dismutaz seviyeleri ve hastalığın şiddetiyle korelasyonu
Superoxide dismutase levels in pregnant women diagnosed with hyperemesis gravidarum and their correlation with disease severity
- Tez No: 955686
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hyperemesis gravidarum, superoxide dismutase, PUQE score, ketonuria, pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, hiperemezis gravidarum (HG) tanısı alan gebelerde serum süperoksit dismutaz (SOD) düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin hastalık varlığı ile klinik şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca, SOD düzeylerinin HG tanısındaki ayırt edici değerini ortaya koymak ve hastalık patofizyolojisindeki potansiyel rolünü irdelemek hedeflenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 20.06.2025-30.08.2025 tarihleri arasında yürütülen, prospektif vaka-kontrol tasarımına sahip bir klinik araştırmadır. Araştırma için 18.06.2025 tarihli 2025/552 sayılı etik kurul onayı alınmış olup tüm katılımcılardan bilgilendirilmiş onam temin edilmiştir. Çalışmaya, gebeliğin ilk yarısında HG tanısı almış 44 gebe ile benzer gestasyonel haftada olup herhangi bir hastalık öyküsü bulunmayan 44 sağlıklı gebe dahil edilmiştir (n=88). HG tanısı, Amerikan Kadın Doğum ve Jinekoloji Derneği (ACOG) kriterlerine göre;şiddetli bulantı kusma ile birlikte, %5'ten fazla kilo kaybı, günde üçten fazla kusma atağı, ketonüri veya elektrolit-asit baz bozukluklarından en az birinin bulunması ile konulmuştur. Dışlama kriterleri; çoğul gebelik, sistemik hastalıklar (endokrin, gastrointestinal, nörolojik, psikiyatrik vb.), ilaç kullanımı, sigara veya alkol tüketimi gibi HG'ye eşlik edebilecek diğer nedenleri kapsamaktadır. Dahil edilen gebeler 18– 35 yaş aralığında, nullipar ve vücut kitle indeksi (BMI) 0,05). İki grup SOD seviyeleri açısından karşılaştırıldığında HG grubunda serum SOD seviyeleri, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük izlendi (182,02 ng/ml vs. 210,42 ng/ml; p=0,002).Yapılan ROC analizi sonucunda SOD için 183,13 ng/ml cut-off değeri belirlendi; bu değer ile %90,9 sensitivite ve %52,3 spesifite elde edildi (AUC=0,689; p=0,002). HG'li gebeler PUQE skoruna göre hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırıldı.Üç grup yaş, boy, kilo, BMI ve gebelik haftası açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Üç grup SOD seviyeleri açısından karşılaştırıldığında SOD seviyelerinin, şiddet arttıkça istatistiksel olarak anlamlı biçimde azaldığı saptandı (p0,05). SONUÇ: Bu çalışma, HG tanılı gebelerde serum SOD düzeylerinin anlamlı derecede düşük olduğunu ve bu azalmanın hastalık şiddeti ile ilişkili olduğunu göstermektedir. ROC analizi ile belirlenen cut-off değeri, SOD'un HG tanısında yüksek duyarlılıkla kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Bulgular, SOD'un HG'nin oksidatif stresle ilişkili patofizyolojisinin anlaşılmasında ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini desteklemektedir. Daha geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalarla bu bulguların doğrulanması, SOD'un klinik kullanım potansiyelini güçlendirecektir. Anahtar Kelimler: Hiperemezis Gravidarum, SOD, PUQE Skoru, Ketonüri, Gebelik
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: The aim of this study was to determine serum superoxide dismutase (SOD) levels in pregnant women diagnosed with hyperemesis gravidarum (HG) and to evaluate the relationship between these levels and both the presence and clinical severity of the disease. In addition, it was intended to reveal the discriminative value of SOD levels in the diagnosis of HG and to explore their potential role in the disease pathophysiology. MATERIALS AND METHODS: This prospective case-control clinical study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between June 20, 2025, and August 30, 2025. Ethical approval (No: 2025/552, dated June 18, 2025) was obtained, and written informed consent was received from all participants. A total of 88 pregnant women were included: 44 with HG in the first half of pregnancy and 44 healthy pregnant women matched for gestational age. The diagnosis of HG was made according to the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) criteria: severe nausea and vomiting accompanied by >5% weight loss, more than three vomiting episodes per day, ketonuria, or at least one electrolyte/acid-base disturbance. Exclusion criteria included multiple pregnancy, systemic diseases (endocrine, gastrointestinal, neurological, psychiatric, etc.), drug use, smoking, or alcohol consumption. All participants were between 18 and 35 years old, nulliparous, and had a body mass index (BMI) 0.05). Serum SOD levels were significantly lower in the HG group compared with the control group (182.02 ng/mL vs. 210.42 ng/mL; p=0.002). ROC analysis identified a cut-off value of 183.13 ng/mL for SOD, yielding 90.9% sensitivity and 52.3% specificity (AUC=0.689; p=0.002). When the HG group was stratified by PUQE score into mild, moderate, and severe categories, no significant differences were found among the groups in age, height, weight, BMI, or gestational week (p>0.05). However, SOD levels decreased significantly with increasing disease severity (p0.05). CONCLUSION: This study demonstrates that serum SOD levels are significantly lower in pregnant women with HG, and this reduction is associated with disease severity. The cut-off value identified by ROC analysis indicates that SOD can be used with high sensitivity in the diagnosis of HG. These findings support the potential role of SOD as a biomarker in understanding the oxidative stress–related pathophysiology of HG and in evaluating disease severity. Confirmation of these results in larger, prospective, multicenter studies would strengthen the clinical applicability of SOD.