Aile hekimliği asistanlarının uzmanlık eğitimine bakışı
Specialization education of family medicine assistantsoutlook
- Tez No: 514926
- Danışmanlar: UZMAN MEMET TAŞKIN EGİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Uzmanlık Eğitimi, kesitsel çalışma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
7.ÖZET Amaç Yaptığımız bu çalışma ile aile hekimliği uzmanlık süresince; asistan hekimlerin eğitimleri, uzmanlık eğitimine bakışı ve gelecekleri hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. Yöntem Çalışmamız, 1 Ağustos 2016-1 Ekim 2016 tarihleri arasında yapıldı. Çalışma kesitsel, tanımlayıcı ve analitik niteliktedir. Bu süre zarfında İstanbul'daki aile hekimliği uzmanlık eğitimi almakta olan aile hekimliği asistanları çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmamıza 80 kişi katılmıştır. Yüz yüze görüşme, telefonla görüşme ve e-posta yoluyla katılımcılara ulaşılmıştır. Ankette Aile Hekimliği Asistanlarının Uzmanlık Eğitimine Bakışının Değerlendirilmesine yönelik 16 soru ve Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Nitelik ve Kapsam Sorunlarının Önem Derecelerine Göre Dağılımına yönelik 11 soru sorulmuştur. Bu 11 soru 1'den 5'e kadar numaralandırılmıştır.1;olumsuz, kesinlikle katılmıyorum, 5;olumlu, kesinlikle katılıyorum anlamı taşımaktadır. Çalışmamız Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu tarafından 21/06/2016 tarih ve1225 sayıyla onaylanmıştır. Bulgular Çalışmamıza toplam 80 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Katılımcıların %87,5'i (n=70) Aile hekimliği ihtisasını isteyerek seçmiştir. ancak imkan sağlanırsa aile hekimliği dışında başka bir dal seçer miydiniz şeklindeki soruya ise katılımcıların %70'i (n=56) evet yanıtını vermiştir. Uzman olduğunuzda çalışma hayatınızı nasıl sürdürmeyi düşünürsünüz şeklindeki soruya katılımcıların %68,8'i (n=55) Aile hekimi olarak cevaplamıştır. Çalışmamıza katılan asistanların %60'ı uzmanlık eğitiminin içeriğini yeterli diye belirtmişlerdir. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi süresince fiziki şartlardan memnun musunuz şeklindeki soruya ise katılımcıların %68,8'i (n=55) hayır cevabını vermiştir. Çalışmamıza katılan aile hekimliği asistanlarının%91,3 'ü (n=73) uzmanlık eğitimine 1.basamak sağlık hizmetinin de (Eğitim Aile Sağlığı Merkezi vs.) eklenmeli diye belirtmiştir. Kimler saha eğiticisi olmalıdır şeklindeki soruya ise katılımcıların %88,8'i (n=71) Aile hekimi uzmanı akademisyen %33,8'i (n=27) akademisyen olarak,%8,8'i (n=7) diğer ve %3,8'i idari birimlerde şeklinde cevaplamıştır. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ile ilgili belirlediğiniz sorunlardan en önemlisi hangisi sorusuna %38,7'si rotasyonlar, gereksiz işgücü tutum ve davranışlar, kliniklerdeki aile hekimliği tutumu şeklinde cevaplamıştır. İkinci sırada aile hekimliği uzmanlık eğitimi sistemi yer almaktadır (%33,8). Sonuç Sonuç olarak, aile hekimliği asistanları, yeterli eğitim alabilmek için eğitim sorumlusu aile hekimliği akademisyeni olan kliniklerin çoğalması ve birinci basamak sağlık hizmeti eğitiminin uygulanması gerektiği kanısında idi. Bu çalışmanın sonuçlarının aile hekimliği uzmanlık eğitimine ve uygulamasına bir katkısının olacağını ve bu konuda yapılacak başka çalışmalarla da desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Objective Standardization in family medicine speciality has not been fully achhived due to long rotation time and lack of exact job description and practices in other clinics.Inparticular, absence of trainig officers and clinic chief of some family medicine department can lead to some problems.Howe every there are some certain training days and hours in some family medicine clinics which have training officers and clinics chiefs. With this studts, opinions of physician asistans about trainingof assistant doctors, physician asistans' future and physician assistants' views on training of specialization during period of family medicine specialization.