Ankara'daki Aile Hekimliği asistanlarının ailehekimliği disiplininin özelliklerine bakışı
Perspective of family medicine assistants in Ankara on the features of Family Medicine discipline
  1. Tez No: 874367
  2. Yazar: SALİHA ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Family medicine, WONCA, core competency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Ankara'daki aile hekimliği asistanlarının WONCA tarafından tanımlanan çekirdek yeterlilikler kapsamında yer alan aile hekimliği özellikleri ile ilgili fikirlerini almak, çalışma şartlarına göre uygulanabilirliğini ölçmek ve aile hekimliği çekirdek yeterliliklerinin Türkiye'de uygulanmasının önündeki engelleri öne çıkarıp, aile hekimlerinin sorunlarına ışık tutmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara'da yedi farklı hastanede eğitim alan tam zamanlı ve yarı zamanlı 452 asistan hekimin katıldığı çalışmamız aile hekimlerinin Wonca tarafından tanımlanan aile hekimliği özelliklerine bakış açısını araştıran mix tip bir çalışmadır. İlk iki bölüm tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma tasarımına sahipken son bölüm kalitatif çalışma özelliğindedir. Katılımcılar tarafından doldurulan ankette sosyodemografik ve mesleki özellikler; aile hekimliğinin özelliklerinin kişilere göre önem durumu; eklenmesini istedikleri, çıkarılmasını istedikleri ve aile hekimliğine uygun bulup çalışma şartları nedeniyle uygulanamaz buldukları özellikler ve nedenleri sorgulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi JASP 0.18.1 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 452 aile hekimliği asistanının 306(67,70%)' sı tam zamanlı aile hekimliği asistanı 146(32,30%)'sı Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU) asistanıdır. Çalışmaya katılan hekimlerin %61,94'ü (n=280) kadın %38,05'i (n=172) erkekti. Katılımcıları yaş ortalaması 31,97±7,05 olarak hesaplandı (min=24, maks= 59). Aile hekimliği özelliklerine verilen puanlardan en yüksek puan alan özellik“İlk Temas Noktası Olma, Açık Erişim ve Tüm Sağlık Sorunları ile İlgilenme”(Ortalama: 4,41±0,95) olmuştur. En önem verilen aile hekimliği özelliğine en çok seçilen özellik de“İlk Temas Noktası Olma, Açık Erişim ve Tüm Sağlık Sorunları ile İlgilenme”(n=252) olmuştur. 'Aile hekimliği özelliklerinden çıkarılması gereken özellik var mıdır?' sorusuna katılımcıların %5,75 (n=26)'i evet cevabını vermiş, en çok söylenen özellik“Toplum Sağlığından Sorumlu Olma”olmuştur. Katılımcılara 'Aile hekimliğine uygun ancak mevcut çalışma şartlarına uygun olmayan özellik var mıdır?' sorusu yöneltildiğinde ise evet diyenlerin x oranı %28,98 (n=131) olarak bulunmuştur. Bu soruya evet yanıtı veren katılımcılar en çok“Hastayla Ortak Karar Verme”(n=25) özelliğini söylemiştir. Sonuç: Yapılan çalışmada WONCA tarafından tanımlanan aile hekimliği özelliklerinin tümüne yüksek puanlar verilmiştir. Bu Ankara'da uzmanlık eğitimi alan aile hekimliği asistanlarının çekirdek yeterlilikleri büyük oranda benimsendiği göstermektedir. Ancak buna rağmen katılımcıların önemli bir yüzdesi bu özelliklerin çalışma şartlarında uygulanabilir olmadığını belirtmiştir. Aile hekimliği özelliklerinin Türkiye'de uygulanabilir olmayışının sebepleri incelendiğinde ise en çok dile getirilen sebeplerin yoğun çalışma şartları ve hasta sayısının fazlalığı, aile sağlığı merkezlerinin imkanlarının kısıtlılığı, sağlık okuryazarlığının düşüklüğü, hastaların tedaviye katılımının yetersizliği, ideal sevk sisteminin olmayışı ve basamaklar arası koordinasyonun zayıflığı olduğu görülmüştür. Ülkemizde aile hekimliği uygulamasının ideal bir şekilde işlemesi için bu problemler düzeltilmelidir. Anahtar Kelimler: Aile hekimliği, WONCA, çekirdek yeterlilikler
Özet (Çeviri)
ATm: The a“m ”s to obta“n the op”n“ons of fam”ly med“c”ne ass“stants ”n Ankara about the fam“ly med”c“ne features w”th“n the scope of the competenc”es def“ned by WONCA, to measure the”r appl“cab”l“ty accord”ng to work“ng cond”t“ons, and to h”ghl“ght the obstacles to the ”mplementat“on of fam”ly med“c”ne core competenc“es ”n Turkey and to shed l“ght on the problems of fam”ly phys“c”ans. MaterTals and Method: Our study,“n wh”ch 452 full-t“me and part-t”me ass“stant phys”c“ans tra”n“ng ”n seven d“fferent hosp”tals“n Ankara part”c“pated ”n the study,“s a m”xed type study“nvest”gat“ng the fam”ly phys“c”ans' perspect“ve on the features of fam”ly med“c”ne w“th”n the scope of the core competenc“es def”ned by Wonca. Wh“le the f”rst two chapters have a descr“pt”ve and cross-sect“onal research des”gn, the last chapter“s a qual”tat“ve study. Soc”odemograph“c and profess”onal character“st”cs“n the quest”onna“re f”lled out by the part“c”pants; the“mportance of the features of fam”ly med“c”ne accord“ng to ”nd“v”duals; The features they wanted to be added, the features they wanted to be removed, the features they found su“table for fam”ly med“c”ne but found“nappl”cable due to work“ng cond”t“ons, and the”r reasons were quest“oned. Stat”st“cal analys”s of the data obta“ned was made w”th the JASP 0.18.1 program. Results: Of the 452 family medicine assistants participating in the study, 306 (67.70%) are full-time family medicine assistants and 146 (32.30%) are contracted Family Medicine Specialist Training (SAHU) assistants. 61.94% (n=280) of the physicians participating in the study were female and 38.05% (n=172) were male. The average age of the participants was calculated as 31.97±7.05 (min = 24, max = 59). Among the points given to the features of family medicine, the feature with the highest score was“First Contact, Open Access, All Health Problems”(Mean: 4.41±0.95). The most important feature of family medicine that was chosen most was“ First Contact, Open Access, All Health Problems ”(n=252). 5.75% (n=26) of the participants answered yes to the question“Is there any feature that should be removed from the family medicine characteristics?”, and the most mentioned feature was“Responsible for Health of the Community”. When the participants were asked the question,“Is x”“ there any feature that is suitable for family medicine but not suitable for current working conditions?”, the rate of those who answered yes was found to be 28.98% (n = 131). Participants who answered yes to this question mostly mentioned the feature of“ Promotes Patient Empowerment”(n=25). Conclusion: In the study, all of the family medicine features defined by WONCA were given high scores. This shows that the core competencies of family medicine assistants receiving specialty training in Ankara are largely adopted. However, despite this, a significant percentage of participants stated that these features were not applicable under working conditions. When the reasons why family medicine features are not applicable in Turkey are examined, it is seen that the most frequently mentioned reasons are intense working conditions and high number of patients, limited facilities of family health centers, low health literacy, insufficient participation of patients in treatment, lack of an ideal referral system and weak coordination between levels. These problems must be corrected for the ideal functioning of family medicine practice in our country.