Kültepe- Kaniš kazıları ve sonuçları (1890- 2013)
Kultepe- Kanesh excavations and results (1890- 2013)
  1. Tez No: 515046
  2. Yazar: BUŞRA LORT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültepe, Kaniš, Kazı, Sonuç, Kultepe, Kanesh, Excavation, Result
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kültepe Erken Bronz Çağı'ndan itibaren yerleşim görmüş 18 yapı katından oluşan, Anadolu'nun en eski höyüklerinden biridir. Coğrafi konum olarak Kayseri'ye 20 km. uzaklıkta bulunan höyük 21 m. yüksekliktedir. Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Kültepe'nin bu denli önemli ve zengin buluntulara sahip olmasının doğal bir sonucu olarak kazılar ve sonuçlarının önemi tez çalışmamızın amacını açıklamaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde yararlanılan kaynaklar, höyüğün coğrafi konumu ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümünde; Kültepe'nin tarihçesi, geçirmiş olduğu tarihi çağlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise; höyüğün bulunuşu ve ilk kazı çalışmaları, T. T. K desteği ile yapılmaya başlanan sistemli kazı çalışmaları ve bu kazılar sonucunda yapılan çalışmalar, yayınlanan eserler konusuna değinilmiştir. Üçüncü bölümde; kazılardan çıkarılan tabletler, mühürler, mimari yapılar, seramik eserler, taş ve madeni buluntular hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise; bu üç bölümde verilen bilgiler ışığında bir değerlendirme yapılmıştır. Kültepe kazıları ve sonuçları başlıklı çalışmamızın bulgularına göre; 18 yapı katından oluşan Anadolu'nun en eski ve en büyük höyüklerinden biri olan Kültepe- Kaniš; Eski Tunç Çağı'ndan itibaren yerleşim görmeye başlayarak; Asurlu Kolonistler Devri, Hitit, Frig, Hellenistik- Roma Dönemlerini yaşamış ve bunun neticesinde pek çok kültürün yayılmasının yanı sıra yazının ilk defa bu topraklarda görülmesi ile dönemin cazibe merkezi olmuştur. Şehir tarih boyunca geçirmiş olduğu tarihi devirlerin en parlak dönemini Asurlu tüccarların, bölgeye ticari amaçlarını sürdürmek amacıyla gelmesinden sonra yaşamıştır. Bu kazılar neticesinde ortaya çıkarılan buluntular bakımından en zengin kaynaklar tabletler olup dönemin siyasi, kültürel, medeni, hukuk, sosyal ve ekonomik durumu hakkında bilgi vermeleri açısından oldukça önemlidir. Ele geçirilen buluntular içerisinde yer alan mühür baskılarında, seramik eserlerde, madeni eserlerde, mimari yapılarda Asur, Suriye, Babil gelenekleri görülse de Anadolu halkı kendi yerel kimliklerini de koruyarak tanışmış oldukları bu yabancı kültürleri de benimseyerek kendisinden sonra gelen kültürlere temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Kultepe is one of the oldest mounds which has been inhabited since Bronze Age and consisted of constructural floors. It is of 20 km. distance from Kayseri and it is 21 m. height. The significance of Kultepe, which hosted many varying cultures and civilizations, the importance of the excavations and their results constitute the target of our thesis study as a result of the rich findings in the area. In the introduction part of the study,information related to the resources benefited, geographical location of the mound and its physical features has been presented. In the first section of the study, information related to the geographical location of Kultepe, its history and the historical ages occuring in the area has been presented. In the second field, discovery of the mound and primary excavation studies, scientific excavation studies backed by Turkish Historical Society ( T. T. K), the studies done following the excavations and published studies have been addressed. In the third section, tablets gathered from the excavations, seals, architectural buildings, ceramic works, stone and hardware findings have been mentioned. In the result section, a final assessment has been done according to the data gathered from the 3 sections. According to the findings of the study called excavations in Kultepe and results, Kultepe- Kanesh, consisting 18 structural floors is one of the oldest and the gratest mounds in the Anatolia region and spanned Assyrian Colonist Era, Hittite, Phrygian, Hellenistic- Roman Period. As a result, it has been a attraction center doe to the fact that many varying cultures have spead ftom this region and writing ( print) has been observed here for the first time. The city has experienced its heyday era when the Assyrian merchants has arrived this area to maintain their commercial targets. As a result of the excavations, among the findings, the tablets have gained much significance since they provide information about the political, cultural, civil, legal, social and economical condition of the era. Among the findings gathered from the excavation studies, although the traditions of Assyria, Syria and Babel may be observed on the seal prints, ceramic works, hard works, architectural buildings, Anatolian people have conserved their own identity and have set ground fort he subsequent cultures by adopting the new cultures.