Kemal Bilbaşar'ın romanlarındaki kalıplaşmış ifadeler üzerine bir inceleme
An analysis on modeled expressions in romanes of Kemal Bilbaşar
  1. Tez No: 515047
  2. Yazar: FİLİZ KURĞA ÖRMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Bilbaşar, Kalıplaşmış İfadeler, Deyim ve Atasözleri, Cemo, Memo, Ay Tutulduğu Gece, Yeşil Gece, Denizin Çağırışı, Zühre Ninem, Kemal Bilbaşar, Molded Expressions, Idioms and Proverbs, Cemo, Memo, Ay Tutulduğu Gece, Yeşil Gece, Denizin Çağırışı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada Kemal Bilbaşar'ın Denizin Çağırışı, Ay Tutulduğu Gece, Cemo, Memo, Yeşil Gölge, Yonca Kız, Başka Olur Ağaların Düğünü, Kölelik Dönemeci, Bedoş ve Zühre Ninem adlı romanları incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı; bu romanlarda geçen atasözü, deyim, ölçülü sözler, yeminler, alkışlar (dua), dilekler, kargışlar (beddua), argo ve küfürler gibi kalıplaşmış ifadelerin bulunması ve tasnifidir. İlk başta, bu konuyla ilgili yapılan çalışmalara bakıldı ve konu hakkında Türkologların yaptıkları tanımlara ve bu konular hakkında öne sürdükleri düşüncelere yer verildi. İncelenen romanlarda bu tanım ve düşüncelere uyan kalıplaşmış ifadeler ve başlıklar belirtilerek bunların içinden TDK'nin Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nde olmayan ifadeler ayrı bir başlık halinde belirtilmiştir. Bu çalışmayla“kalıplaşmış ifadeler”başlığı altında incelenen türler tanım ve örneklerle birbirinden ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Kemal Bilbaşar's novels called Denizin Çağırışı, Ay Tutulduğu Gece, Cemo, Memo, Yeşil Gölge, Yonca Kız, Başka Olur Ağaların Düğünü, Kölelik Dönemeci, Bedoş and Zühre Ninem have been examined. The main purpose of the research is to find and classify the proverbs, phrases, metaphors, oaths, applause (prayer), wishes, confusion, slang and curses in these novels. At first, we looked through the work done on this subject and it includes the definitions that Turkologists made about the subject and the ideas they put forward about these subjects. In the novels examined, stereotyped expressions and titles that matched these definitions and ideas were specified and the expressions that are not in TDK's Proverbs and Idioms Dictionary were indicated as a separate title. In this study, the genres studied under the heading“stereotyped expressions”were separated from each other by definition and examples.