Kolorektal cerrahi geçiren hastalarda ekspiratuar kas eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Analayzing of the effectiveness of ekspiratory muscle trainingafter colorectal surgery
- Tez No: 566821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Colorectal Surgery, Expiratory Muscle Training, Pulmonary Physiotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kolorektal cerrahi geçirmiş hastalarda konvansiyonel göğüs fizyoterapisine ek olarak uygulanan ekspiratuar kas eğitiminin (EMT) etkinliğini incelemektir. Çalışmaya kolorektal cerrahi geçiren 24 birey (13 erkek, 11 kadın) dahil edilmiştir. Randomize olarak (ÇG yaş ortalaması 61,75±7,4 yıl KG yaş ortalaması 56,42±12,5 yıl) iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna (n=12) konvansiyonel göğüs fizyoterapisine ek olarak günde 6 kez, haftada 5 gün olmak üzere EMT postoperatif dönemde uygulandı. Kontrol grubuna (n=12) ise konvansiyonel göğüs fizyoterapisine ek olarak insentif spirometre (İS) ile derin solunum egzersizleri günde 6 kez, haftada 5 gün olarak postoperatif dönemde uygulandı. Tedaviye taburcu olana kadar devam edildi. Tüm bireylerin preoperatif, postoperatif ve taburculuk öncesinde solunum kas gücü (MİPMEP), fonksiyonel kapasite (6DYT), süreklilik ve durumluluk kaygı düzeyi (STAI) değerlendirilirken postoperatif ve taburculuk öncesi hareket ve bağımsızlık düzeyi (hasta hareketlilik ve gözlemci hareketlilik ölçeği), PPK (Melbourne grup skalası versiyon 2) postoperatif dönemde değerlendirildi. Hastanede kalış süreleri kaydedildi. Cerrahi sonrası azalan solunum kas gücünün tedavi sonrası her iki grupta da arttığı (p0,05). Fonksiyonel kapasitenin her iki grupta da azaldığı, tedaviye rağmen preoperatif düzeye ulaşmadığı ve gruplar arasında bir farklılığın olmadığı gözlendi (p>0,05). Bireylerin kaygı düzeyleri iki grupta da benzerdi (p>0,05). Hiçbir bireyde PPK gelişmedi ve grupların hastanede kalış süreleri birbiriyle benzerdi (p>0,05). Hareketlilik ve bağımsızlık düzeyleri her iki grupta da taburculuk döneminde iyileşti (p>0,05) ancak iki grup arasında farklılık yoktu (p>0,05). Çalışmamızın sonuçları kolorektal cerrahi geçiren bireylerde konvansiyonel göğüs fizyoterapisine ek olarak İS ve EMT'nin solunum kas gücünü geliştirdiği, yan etkilerinin olmadığı ve birbirinin alternatifi olarak klinikte rahatlıkla kullanılabileceğini gösterdi. Anahtar Kelimler: Kolorektal Cerrahi, Ekspiratuar Kas Eğitimi, Pulmoner Fizyoterapi
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze the effectiveness of expiratory muscle training (EMT) in addition to convantional chest physiotherapy after colorectal surgery. 24 individuals (13 male, 11 female) undergoing colorectal surgery were included into the study. The individuals were divided into two groups (SG mean age 61,75±7,4 years, KG mean age 56,42±12,5 years) randomly. The individuals who were in intervention group (n=12) in addition to conventional chest physiotherapy, expiratory muscle training was performed 6 times a day and 5 times a week during the postoperative period. In the control group (n = 12), in addition to conventional chest physiotherapy, deep breathing exercises with incentive spirometry (IC) were performed 6 times a day and 5 days a week in the postoperative period. Treatment continued until discharge. Preoperative, postoperative and pre-discharge respiratory muscle strength (MIP-MEP), functional capacity (6MWT), state and trait anxiety level (STAI) of all individuals were evaluated, the level of movement and independence (patient mobility and observer mobility scale) were evaluated postoperative and pre-discharge period, Postoperatif pulmonary complications (PPC) (Melbourne group scale version 2) was evaluated postoperatively. Duration of hospital stay was recorded. Respiratory muscle strength which decreased after surgery, increased in both groups (p 0.05). Functional capacity decreased in both groups, did not reach preoperative level despite treatment and there was no difference between the groups (p> 0.05). The anxiety levels of the individuals were similar in both groups (p> 0.05). None of the patients developed PPC and the duration of hospital stay was similar (p> 0.05). Mobility and independence levels improved in both groups during discharge (p> 0.05), but there was no difference between the two groups (p> 0.05). The results of our study showed that in addition to conventional chest physiotherapy, IC and EMT improved respiratory muscle strength in patients undergoing colorectal surgery, had no side effects and could be easily used in the clinic as an alternative.