Deri yaşlanmasını önleyici biyoaktif ajanların verilmesinde organojelatörlerin kullanılması
Using organogelators as a delivery vehi̇cle for anti- skin aging bi̇oacti̇ve compounds
  1. Tez No: 515237
  2. Yazar: GÜLBAHAR AKGÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL HOŞGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis-aminoalkol oxalamidler, düşük mol kütleli organojeller, organojeller, topikal antioxidantlar, UV koruyucu, vitamin C, vitamin E, Bis-aminoalcohol oxalamides, low molecular weight organogels, topical antioxidants, UV protection, vitamin C, vitamin E
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kozmesötik terimi, kozmetik ve ilaç olarak sınıflandırılamayan ürünleri tanımlamak üzere, 25 yıldan fazla bir zamandır kullanılmaktadır. Kozmesötikler, cilt bakım pazarında, satış bakımından, en fazla büyüyen segment olarak, gittikçe artan bir şekilde popüler hale gelmektedir. Bu ürünler, vitamin, peptid, büyüme faktörleri ve bitkisel ekstraktlar gibi değişik birçok etken madde içerirler. Topikal olarak uygulanan ve vitamin içeren kozmesötikler, cilt bakımında artan bir öneme sahiptirler. Bununla birlikte, vitamin C ve/veya vitamin E içeren birçok kozmesötik fomülasyonun, aslında çok azı topikal uygulamalarda etkilidirler. Birincisi, formülasyonlarda sadece çok düşük derişimlerde bulunmaları, ikincisi ürününün hava ve ışığa maruz kalır kalmaz kararlılığın bozulması, üçüncüsü, molekülün (ester ya da izomer karışımı) deri tarafından absorblanamayan ya da etkili olarak metabolize edilemeyen formudur. Bununla birlikte, , akut ultraviyole (UV) sonucu meydana gelen; deri kızarıklığı, güneş yanığı ve deride koyulaşma yanında; kronik UV etkisi ile oluşan foto yaşlanma ve cilt kanserinin geriletilmesinde, vitamin C ve E etkilidir. Bu vitaminlerin ikisi de oldukça etkili depigmentasyon ajanıdırlar. Topikal vitamin C aynı zamanda genç ve yaşlı fibroblastların her ikisinde de kollagen sentezini artırır. Çünkü vitamin C'nin kozmesötik formülasyonlardaki bu kombinasyonları okside olmuş vitamin E'yi rejenere ederek özellikle UV ışınlarına karşı korunmada sinerjistik etkiye sahiptirler. Aminoalkol bazlı bis-(amino alkol) okzalamidler (aminoalkoller = (S)- izoleusinol, ,(S)- fenilalanilol, (S)- 2-amino-1-butanol); organik sıvılarda çok iyi bilinen jelleşme özellikleri, birçok makalede rapor edilmiştir. Düşük mol kütleli Bis-(amino alkol) okzalamid jelatörler, ilaç depolayıcı sistemler olarak; H. Hoşgören ve grubu tarafından araştırıldılar. Tezimde bu jelatörler, vitamin C ve E kozmesötiklerinin deri yoluyla verilmesinde matrix olarak kullanımları gösterildi. Kozmetik endüstrisinde kullanılan, farklı zincir uzunluklu yağ asidi esterleri (FAEs), etil laurat, etil miristat, etil palmitat ve likit parafin jelleştirilen biyouyumlu organik sıvılar olarak seçildi. Bu çalışmada, cilt koruyucu, yaşlanmayı durdurucu vitamin C ve E için, bis-(aminoalkol) okzalamit jellerinin uygun kozmesötik taşıyıcısı oldukları; ve aynı zamanda bu sistemlerin doğru jelatör-çözücü seçimi ile yükleme profillerinin iyi ayarlanabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
The term cosmeceutical was created over 25 years ago to define products with active substances that cannot be considered cosmetics or drugs. Cosmeceuticals are increasingly popular, with sales representing one of the largest growing segments of the skin care market. These products are found in many forms, including vitamins, peptides, growth factors, and botanical extracts. Cosmeceuticals that contain topically applied vitamins have an increasing role in skin care. Although many cosmeceutical formulations contain vitamin C and/or vitamin E, very few are actually effective in topical application. First because there is only a low concentration, second because the stability is compromised as soon as the product is opened and exposed to air and light, and third because the form of the molecule (an ester or a mixture of isomers) is not absorbed or metabolized effectively by the skin. However, when a stable formulation delivers a high concentration of the nonesterified, optimal isomer of the antioxidant, vitamins C and E do indeed inhibit the acute ultraviolet (UV) damage of erythema, sunburn, and tanning as well as chronic UV photoaging and skin cancer. Both are highly effective depigmenting agents. Topical vitamin C also increases collagen synthesis in both young and old fibroblasts. Because vitamin C regenerates oxidized vitamin E, the combination in a cosmeceutical formulation is synergistic – particularly in UV protection. Aminoalcohol based bis-(aminoalcohol) oxalamides (amino alcohol= isoleucinol, phenylalaninol, 2-amino-1-butanol respectively), a well-known for organic fluids whose properties have been reported in several papers, have been explored to develop depot systems and illustrated for novel dermal and topical cosmeceutical delivery vehicle for vitamine C and E. FAE (Faty acid ethyl and isopropyl esters) with different chain lenghts, ethyl laurate, ethyl myristate, ethyl palmitate, isopropyl laurate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, was chosen as biocompatible organic fluids which are used in cosmetic industry. These observations indicate that bis-(aminoalcohol)oxalamides gels as delivery vehicle for vitamine C and E cosmeceutical; as a skin protective anti aging and also show that the loading profiles for such systems can be fine-tuned by the correct choice of gelator-FAE combination.