Bell paralizili hastalarda akupunktur tedavisi öncesi ve sonrası elektrofizyolojik ve morfometrik ölçümlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the electrophysiological and morphometric measurements before and after the acupuncture treatment in patients with bell's paralysis
- Tez No: 515246
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Elektroakupunktur, elektromyografi, fasiyal parezi, idiyopatik fasiyal paralizi, morfometrik ölçüm, nervus facialis, yüz skorlama skalası, Electroacupuncture, electromyography, facial grading scale, facial nerve, facial palsy, idiopathic facial paralysis, morphometric measurement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Fasiyal paraliziler sıklıkla Bell paralizisi olarak karşımıza çıkar. Bell paralizisi tanısı koyulduktan sonra prognozun belirlenmesinde sıklıkla elektrofizyolojik testlerden (geç dönem prognozu için-EMG) yararlanılır. Bell paralizisi tedavisi hakkındaki tartışmalar ise halen devam etmektedir. Akupunktur, düşük risk taşıdığından güvenli bir tedavi yöntemi olarak bilinir ve Bell paralizisinde ortaya çıkan semptomların çoğunda kullanılır. Bell paralizisi tedavisinin en önemli amacı fasiyal simetrinin sağlanmasıdır ve bu amacın değerlendirilmesinde genellikle geçerli basit ölçüm teknikleri kullanılır. Ayrıca tedavinin etkinliğini ve iyileşmenin seyrini değerlendirmek için de sıklıkla HB ve SB skorlama skalalarından yararlanılır. Çalışmamızda Bell paralizili hastalarda akupunktur tedavisi öncesi ve sonrası elektrofizyolojik, morfometrik farklılıkların değerlendirilmesi ve akupunkturun Bell paralizisi tedavisinde ki etkinliğinin gösterilmesi amaçlandı. Çalışmanın evrenini Bell paralizi tanısı üçüncü ayını doldurmuş ve klinik tedavisi tamamlanmış olup hala sekeli devam eden 40 hasta (20 akupunktur grubu-20 kontrol grubu) oluşturmaktadır. Gönüllü Aydınlatılmış Onamı alınan hastaların detaylı anamnezleri alınarak skorlama skalaları ile paralizi seviyeleri belirlendi, yüzlerinin hem normal hem de sekelli tarafı belirlenen anatomik işaret noktalarına göre morfometrik ölçümleri yapıldı, EMG'leri çekilerek akupunktur grubu hastalarına akupunktur tedavisi uygulandı. Akupunktur tedavisinin akabinde tüm morfometrik ölçümler ve elektrofizyolojik değerlendirmeler tekrarlandı ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmanın sonuçları; akupunktur tedavisinin Bell paralizisi sekeli üzerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede tedavi edici etkisinin olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, akupunktur tedavisinin özellikle de Bell paralizisi sekeli devam eden hastalarda bir tedavi yöntemi olarak güvenilir bir şekilde kullanılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Facial paralysis often occurs as Bell paralysis. After being diagnosed with Bell's palsy, electrophysiological tests (for the late-term prognosis-EMG) are frequently used in determining prognosis. There are various discussions related to the treatment of Bell's paralysis. Acupuncture is known as a safe treatment method because of its low risk and it is used in the majority of the symptoms that occur in Bell's paralysis. The most important goal of Bell's paralysis' teratment is to achieve facial symmetry, and simple measurement techniques for the evaluation of this purpose generally are used. In addition, HB and SB scoring scales are often used to assess the efficacy of treatment and the course of recovery. In our study, it was aimed to evaluate the electrophysiological and morphometric differences before and after acupuncture treatment in patients with Bell's paralysis and to demonstrate the efficacy of acupuncture in the treatment of Bell's paralysis. The study population consisted of 40 patients with Bell's paralysis sequelae (20 acupuncture group-20 control group) who completed the third month of Bell's paralysis diagnosis and completed the clinical treatment. After obtaining the consents, the detailed anamneses of patients were recorded, the paralysis levels were determined by using scoring scales, morphometric measurements were conducted according to the anatomical landmarks on both the normal and sequelae sides of the patients' faces, EMGs were withdrawn and acupuncture treatment was applied to the acupuncture group patients. Then, all morphometric measurements and electrophysiological evaluations were repeated and the results were analyzed statistically. The results of this study suggests that acupuncture treatment is statistically therapeutic effect in the sequelae of Bell's paralysis. Therefore, we suggest that acupuncture treatment can be reliably used as an treatment method, especially in patients with Bell's paralysis sequelae.