Daha önce akciğer tomografisi ile değerlendirilmiş ve histopatolojik incelemesi yapilan hastalarin patolojik bulgularinin ve LUNG-RADS skorunun kiyaslanmasi
Comparison of pathologic findings and lung-rads score of patients who had previously evaluated by lung tomography and underwent histopathological examination
  1. Tez No: 515267
  2. Yazar: MUSTAFA ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BOZLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Lung-RADS”, akciğer kanseri, Computed tomography, Lung-RADS”, lung cancer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız akciğer görüntüleme raporlama ve data sistemi (“Lung-RADS”) rehberinin kendi hasta popülasyonumuzdaki etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011 ve Şubat 2018 tarihleri arasında bilgisayarlı tomografi görüntülemesi ile akciğerinde lezyon tespit edilen ve daha sonraki dönemde lezyona yönelik histopatolojik tanı konulan olguların bilgisayarlı tomografide tespit edilen lezyonlara“Lung-RADS”skoru verilmiş ve bu skorlar histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Olgular farklı yaş aralıkları (Grup 1: 20-54 yaş arası, Grup 2: 55-80 yaş arası, Grup 3: 55-74 yaş arası) ve cinsiyetlerine göre gruplara ayrılmıştır. Histopatolojik inceleme sonucu altın standart test olarak kabul edilmiştir.“Lung-RADS”rehberine göre negatif ve pozitif test sonuçları ile histopatolojik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda sensitivite, spesifite, pozitif prediktif ve negatif prediktif değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılan 161 olgunun (116 erkek, 45 kadın)“Lung-RADS”rehberine göre 10 tanesi (%6,2) negatif, 151 tanesi pozitif (%93,8) sonuç almıştır. Histopatolojik inceleme sonrasında 39 hasta (%24,2) benign, 122 hasta (%75,8) malign sonuç almıştır. Tüm olguların“Lung-RADS”rehberine göre negatif ve pozitif sonuçları ve histopatolojik incelemelerinin dahil edilerek yapılan karşılaştırılma sonucu sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %99,2, %23,1, %90 ve %80,1 olarak bulunmuştur. 20-54 yaş arası olgular için sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %100, %17,4, %100, %60,4 bulunmuştur. 55-80 yaş olgular için sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %98,9, %31,3, %83,3, %89,3 bulunmuştur. 55-74 yaş arası olgular için sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %98,9, %31,3, %83,3, %88,7 bulunmuştur. Sonuç: Literatüre göre daha farklı bulduğumuz sonuçlarımızı olgularımızın histopatoloji için seçilmiş olması ve çalışma grubumuzun sayı olarak küçük olmasına bağlamaktayız. Diğer taraftan“Lung-RADS”skorlama sisteminin çalışılan popülasyona göre farklı sonuçlara neden olabileceğini ve bu nedenle yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmaların sonuçlarını göz önüne alarak“Lung-RADS”değerlendirme kriterlerinin yenilenmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim was to investigate the effectiveness of the Lung Imaging Reporting and Data System (“Lung-RADS”) guidelines in our patient population. Material and Method: Between January 2011 and February 2018, the cases, in whom were detected lung lesions with computed tomography imaging and who eventually underwent histopathologic examination of the lesions, were“Lung-RADS”scored based on the computed tomography images and the scores were compared with the histopathology results. The cases were classified according to different age ranges (Group 1: 20-54 years, Group 2: 55-80 years, Group 3: 55-74 years) and by gender. Histopathologic examination was accepted as the gold standard test. Negative and positive results according to the“Lung-RADS”guidelines and histopathological results were compared. Sensitivity, specificity, positive predictive and negative predictive values were calculated as a result of this comparison. Results: Of 161 patients (116 males, 45 females) who underwent computed tomography examination, 10 (6.2%) were negative and 151 were positive (93.8%) according to“Lung-RADS”guidelines. 39 patients (24.2%) were benign and 122 patients (75.8%) were malignant after histopathologic examination. The negative and positive test results of all cases according to“Lung-RADS”guidelines and the comparative results of sensitivity, specificity, negative and positive predictive values obtained by including histopathological examinations were found as 99.2%, 23.1%, 90% and 80.1% respectively. In the age range of 20-54 years, sensitivity, specificity and negative and positive predictive values for the cases were 100%, 17.4%, 100% and 60.4%, respectively. In the age range of 55-80 years, sensitivity, specificity and negative and positive predictive values for the cases were 98.9%, 31.3%, 83.3% and 89.3%, respectively. In the age range of 55-74 years, sensitivity, specificity and negative and positive predictive values for the cases were 98.9%, 31.3%, 83.3% and 88.7%, respectively. Conclusion: We conclude that the discordance between our results and the previous literature is attributable to both our study groups being smaller and its consisting of the cases selected for histopathological examination. On the other hand, we consider that the“Lung-RADS”classification system may lead to different results depending on the population being studied and therefore, the renewal of the“Lung-RADS”assessment criteria will be more applicative considering the results of the larger studies.