Profesyonel güreşçiler ve futbolcularda podoskop cihazı ile ayak tabanının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comperative assesment of the soles of the professional wrestlers and footballers with podoscope
  1. Tez No: 515271
  2. Yazar: HÜSEYİN KÜRŞAT METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YEGİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcu, Güreşçi, Pes Cavus, Pes Planus, Podoskop, Footballer, Pes Cavus, Pes Planus, Podoscope, Wrestler
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ayaklar, anatomik yapısını oluşturan kemikleri, eklemleri, kasları, bağları ve arkları sayesinde mükemmel uyum içerisinde işlevini yerine getiren dinamik yapılardır. Sportif faaliyetler ayaklardaki uyumu bozabilecek önemli çevresel etkenlerdendir. Tezimizin amacı, 30 futbolcu ve 30 güreşçiden oluşan çalışma grubundaki sporcuların ayak izlerini podoskop cihazı aracılığıyla alarak Chippaux-Smirak indeksine göre değerlendirmek ve ayak tabanlarının normal, pes planus ya da pes cavus olup olmadıklarını belirlemektir. Ayrıca, ayak tabanı yapısı ile sporcuların yaşı, kilosu, boyu, vücut kitle indeksi, ayak uzunluğu, dorsiflexion değerleri, plantar flexion değerleri, spora başlama yaşı, profesyonel spor yapma süresi, dominant ayakları, manuel kas testi sonuçları, yaralanma durumu, antrenman ve müsabaka esnasında kullanılan ayakkabı türü arasındaki ilişkiyi istatistiksel analiz yöntemleriyle belirlemektir. Çalışmamızda, pes planus ayak tabanı insidansının futbolcularda ve güreşçilerde sağ ayakta %6, sol ayakta %10; pes cavus ayak tabanı insidansının futbolcularda sağ ayakta %23.3, sol ayakta %30, güreşçilerde sağ ayakta %56.6, sol ayakta %63.3 olduğu saptandı. Futbolcu ve güreşçilerin yaşları ile sol ayak taban yapısı arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, diğer ölçümler ile sağ ve sol ayak taban yapıları arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Diğer yandan sağ ve sol ayak taban yapısı farklı olan futbolcuların ve güreşçilerin boyları, kiloları, vücut kitle indeksi ve plantar flexion değerleri ile sağ ve sol ayak taban yapıları arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi. Sonuç olarak, futbolcularda ve güreşçilerde pes planus insidansının aynı, pes cavus insidansının ise futbolculara göre güreşçilerde en az iki kat fazla olduğu görüldü. Güreşçilerde pes cavus oluşum riskinin futbolculara göre daha genç yaşlarda başlayabileceği, pes planus ile yaş arasında ise pozitif korelasyon bulunduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Feet are dynamic structures which function in a perfect harmony with bones, joints, muscles, ligaments and arches which form their anatomical structures. Sporting activities are one of the important environmental factors which can distrupt the harmony in feet. The aim of our thesis work is to evaluate the footprints of the athletes in the study group consisting of 30 footballers and 30 wrestlers according to chippaux-smirak index by scanning them with podoscope device and determine that soles are normal, pes planus, pes cavus or not. Besides, the relationship between sole structure and athletes' age, weight, height, body mass index, foot lenght, dorsiflexion values, plantar flexion values, age of spore initiation, professional sporting duration, dominant foot, manuel muscle test result, injury status, type of shoe used during training and competition by statistical analysis methods. In our study, it is determined that pes planus sole incidence is %6 for right foot and %10 for left foot on footballers and wrestlers; pes cavus sole incidence is %23.3 for right foot and %30 for left foot on footballers and %56.6 for right foot and %63.3 for left foot on wrestlers. While significant relationship between age and left sole structure of footballers and wrestlers is found, it is not found any significiant differences between the other measures and right and left foot sole structure. Otherwise, it is determined statistical significance between rigt and left sole structure and lenght, weight, body mass index and plantar flexion values of footballers and wrestlers who have different right and left sole structure. Finally, it is determined that pes planus incidence is the same on footballers and wrestlers, pes cavus incidence is at least two times more on wrestlers than footballers. It is detected that the risk of pes cavus formation in wrestlers can start at younger ages than footballers and there is a positive correlation between pes planus and age.