15-20 yaş futbolcularda haftada üç gün altı hafta süre ile yapılan denge egzersizlerinin 'denge indeksi skoru'üzerine etkisi
The effect of balance exersi̇ses done for three days a week duri̇ng si̇x weeks in 15-20 age football players
- Tez No: 515318
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Denge İndeksi, BOSU, denge egzersizleri, Balance index, BOSU, Balance exercises
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmada Eskişehirspor alt yapısından yaşları 15-20 arası değişen 47 erkek futbolcunun denge eğitimine verdiği cevaplar araştırıldı. SPORTKAT 4000-TS kinestetik denge değerlendirme sistemi ile tüm oyuncuların başlangıç ve haftada üç gün altı hafta süre ile uygulanan denge egzersizleri sonrası denge indeksi skorları değerlendirildi. Deney grubundaki 24 oyuncuya haftada üç gün altı hafta süre ile BOSU topu ile denge egzersizleri yaptırılırken kontrol grubuna yaptırılmadı. Altı hafta sonrasında denge egzersizi yapan ve yapmayan her iki grubun denge indeksi skorları SPORTKAT 4000-TS kinestetik değerlendirme sistemiyle tekrar değerlendirildi. Çalışma sonuçlarına göre, iki grup arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). Yaş, VKİ (Vücut Kitle Endeksi), deri kalınlığı özelliklerinden abdominal, triceps, biceps, suprailiac, quadriceps, subscapula, pectoral gastrocnemius bölgesi deri kalınlıkları ve yağ oranı ile denge indeksi skoru arasında ilişki olmadığı başka bir deyişle denge indeksinin sporcunun cilt kalınlıklarından bağımsız olduğu bulundu (p>0,05) Çalışmada denge egzersizlerinin 'denge indeksi skoru' üzerine etkisi analiz sonuçlarına göre; altı hafta öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında, denge indeksi skor ölçümleri farkı kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken (p>0,05), deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p>0,05). Her bir sporcunun denge skorunun başlangıç ölçümü ile altı hafta sonundaki ölçümü arasındaki yüzde değişim hesaplandı. Aritmetik ortalama matematiksel olarak kontrol grubunda yüksekken (%7), deney grubunda düşüktü (-%13). İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). Yapılan denge egzersizlerinin 'Denge İndeksi Skoru' üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,001). Yapılan altı haftalık antreman sonucunda elde edilen kazanımın denge indeksi skorunu istatistiksel olarak anlamlı 0,97 kat düşürdüğü bulundu. Haftada üç gün, altı hafta süreyle yapılan denge egzersizlerinin, futbolcuların dengelerini sağlamak için gerçekleştirdikleri vücut salınımını azaltarak denge indeksini düşürdüğü ve denge yeteneğini geliştirdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, 47 players from Eskişehir youth team football players were evaluated for their Balance İndex Scores with SPORTKAT 4000-TS kinesthetic balance measurement device. Players were divided into two groups. 24 players in the training group were participated a balance training program for six weeks and three times a week while the non training group did not make any kind of balance exercise. Between both groups no demographic difference was found (p>0,05). It is found that balance index score is not effected by age, body mass index, abdominal, triceps, biceps, suprailiac, quadriceps, subscapula, pectoral, gastrocnemius, skin fold measurements and fat mass, (p>0,05). After six weeks all youth football players measurements were repeated. The Balance İndex Scores of the training group get better while the non training ones did not. Before and after six weeks measurements showed no significant difference in control group (p>0,05), while the exercise group did (p0,05). The balance exerecises has positive effects on balance index score (p=0,001). After six weeks training program, balance index scores are 0,97 times less than before. Balance exercises done for three days a week during six weeks, decrease the body oscillations and develop better balance index score in young football players.