Cyberknife® robotik radyocerrahi cihazında magıc polimer jel dozimetre ile küçük alan dozimetrisinin incelenmesi
Investigation of small field dosimetry with magic polymer gel dosimeter in cyberknife® robotic radiosurgery device
- Tez No: 515325
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: CyberKnife, küçük alan, MAGIC polimer jel, dozimetre, dozimetri, CyberKnife, small field, MAGIC polymer gel, dosimeter, dosimetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ENKAVİ, M.F. CyberKnife® Robotik Radyocerrahi Cihazında MAGIC Polimer Jel Dozimetre İle Küçük Alan Dozimetrisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Radyoterapi Fiziği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Küçük alan dozimetrisinde duyarlı hacmi küçük, doku eşdeğeri olan dozimetreler tercih edilmektedir. Bunlar genellikle nokta doz bilgisi veren iyon odaları, katı-hal dedektörleri ve 2 boyutlu doz bilgisi sağlayan film dozimetrelerdir. 3 boyutlu doz bilgisi sağlayan tek dozimetre ise jel dozimetredir. Bu tez çalışmasında CyberKnife robotik radyocerrahi cihazında 5, 7.5, 10, 12.5, 15, 20, 25, 30 ve 60 mm'lik kolimatörler için microDiamond dedektör, SRS diyot dedektör, PinPoint iyon odası, GafKromik EBT3 film dozimetre ve MAGIC polimer jel dozimetreler ile ölçüm alınmıştır. 15, 50 ve 100 mm derinliklerdeki demet profili eğrileri, yüzde derin doz eğrileri ve göreli doz faktörleri ölçülmüştür. MAGIC polimer jel dozimetreden elde edilen penumbra genişlikleri, yarı yükseklikteki tam genişlik değerleri, maksimum doz derinlikleri ve göreli doz faktörleri diğer dozimetre verileri ile karşılaştırılıp, polimer jel dozimetrenin küçük alan dozimetrisi için uygunluğu araştırılmıştır. Jel dozimetre taramaları 1.5T MR cihazında TR 4040ms, TE 50-100-150-180ms ve 1.5 mm tarama kalınlığı ile yapılmıştır. Sonuçlar PolyGevero yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. YDD ve göreli doz faktörleri microDiamond ve SRS diyot dedektörle uyumlu bulunmuştur. Penumbra, YYTG ve demet düzlüğü değerleri diğer tüm dozimetrelerle karşılaştırıldığında, kabul edilemez farklar gözlenmiştir. MAGIC polimer jelin YYTG değerleri 15 mm derinlikte diğer tüm dozimetrelerden genişleme gösterirken, 100 mm derinlikte ise daralma göstermiştir. Sonuç olarak MAGIC polimer jel dozimetre, referans dozimetre sonuçları ile uyumsuzluğu nedeniyle ve sahip olduğu belirsizliklerden dolayı küçük alanlarda dikkatlice kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ENKAVİ, M.F. Investigation of Small Field Dosimetry with MAGIC Polymer Gel Dosimeter in CyberKnife® Robotic Radiosurgery Device. Hacettepe University Institute of Health Sciences, MSc. Thesis in Radiotherapy Physics Program, Ankara, 2018. Dosimeters with having small sensitive volume and tissue-equivelancy are preffered in small field dosimetry. These dosimeters are generally ion chambers, solid-state dedectors which is giving point dose information and providing 2D dose distrubition, such as film dosimeters. The only dosimeter that providing 3D dose distrubition is gel dosimeters. In this thesis study, using with CyberKnife robotic radiosurgery treatment device and its 5, 7.5, 10, 12.5, 15, 20, 25, 30, 60 mm collimators, small field measurements taken by microDiamond dedector, SRS Diode dedector, PinPoint ion chamber, GafChromic EBT3 film dosimeter and MAGIC polymer gel dosimeter. Beam profiles at 15, 50, 100 mm depth and percent depth dose, relative dose factors are measured with all dosimeters. Penumbra widths, full width at half maximums, maximum dose depths and relative dose factors of MAGIC polymer gel dosimeter compared with other dosimeters and suitibility of gel dosimeter is investigated. MR images of gel dosimeters are taken with 1.5T MR device, at TR 4040 ms and TE 50-100-150-180ms with 1.5 mm slice thickness. MR images analized with PolyGeVero software. PDD and output factors were found compatible with microDiamond and SRS diode detectors. When penumbra, FWHM and beam flatness values were compared with all other dosimeters, unacceptable differences were observed. MAGIC polymer gel dosimeter FWHM values showed an expansion from all other dosimeters at a depth of 15 mm, and a narrowing at a depth of 100 mm. The polymer gel dosimeter should be cautiously used in small areas due to incompatibility with the reference dosimetry results and uncertainty it has.