Güncel gelişmeler ışığında AB göç politikası
EU migration policy in the light of recent developments
  1. Tez No: 515350
  2. Yazar: ÖYKÜ DALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ortak Göç Politikası, Dublin, Sığınmacı, Suriye Krizi, Dayanışma ve Yük Paylaşımı, European Union, Common Migration Policy, Dublin, Asylum Seeker, Syrian Crisis, Solidarity and Burden Sharing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
AB ortak göç politikası oluşturma süreci 1990'lı yıllarda başlamıştır. AB ortak göç politikası, temelinde Üye Devletler için göç alanında asgari standartlar belirlenmesini özellikle düzensiz göçe karşı bir politika yapım sürecini kapsamaktadır. AB ortak göç politikası oluşturma sürecinde Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu çoğunlukla göçmen haklarını koruyan kapsamlı bir göç politikası oluşturulması söyleminde bulunmasına rağmen, bu alandaki politika yapım süreci ve uygulaması, AB Üye Devletlerinin insiyatifinde ve ulusal çıkarları temelinde devam etmektedir. AB Üye Devletleri arasında sorumluluğun ve yükün adil ve eşit paylaşılamaması sorunu, AB'yi 2015 yılında gerçekleşen sığınmacı akını ile beraber bir krize sürüklemiştir. Avrupa Birliği'nin, Arap Baharı sonrasında oluşan ani mülteci kriziyle birlikte, Birliğin göç politikasında ciddi değişiklikler yapma ve bu politikayı reforme etme ihtiyacı doğmuştur. Bir sığınmacının başvurusunu incelemekle sorumlu olan Üye Devletin belirlenmesi Dublin sistemi adı verilen mekanizma tarafından gerçekleştirilmektedir. İlk olarak 1997'de yürürlüğe giren Dublin Sözleşmesi, zamanla sığınmacı ve mültecilere cevap vermekte yetersiz kalmış ve reforme edilme ihtiyacı duyulmuştur. Bu reforme edilme süreçleri, krizi çözmede yetersiz kalmış ve Üye Devletler arasında işletilemez hale gelmiştir. Dublin sisteminin altında yer alan ilk giriş ülkesi kriteri devam ettiği sürece, şüphesiz ki AB'nin dış sınır ülkeleri orantısız bir yük ile karşı karşıya kalmaya devam edecektir. Bu ilkenin Lizbon Antlaşması'nın 80. Maddesinde yer alan sorumluluğun adil paylaşımı ilkesi temelinde değiştirilmesi gerekmektedir. Kaynak, transit, hedef ülke ve göçmenlerin ele alındığı çok taraflı göç politikası tüm tarafların yararına bir süreç olacaktır.
Özet (Çeviri)
The process of creating EU common migration policy started in the 1990s. The EU's common migration policy, on the basis of the determination of the minimum standards for the Member States in the field of immigration, covers a policy-making process, especially against irregular migration. Although the European Commission and the European Parliament often advocate that it is necessary to establish a comprehensive immigration policy that protects immigrant rights in the process of establishing a common migration policy in the EU, the policy making process and its implementation in this area continues to lie in the initiative and the national interests of the EU Member States. The question of the fair and equal sharing of responsibility and burden among the EU Member States has dragged big crisis in the EU along with the asylum seekers. Along with the sudden refugee crisis of the European Union after the Arab Spring, the Union needed to make serious changes in its migration policy and to reform this policy. The determination of the Member State responsible for reviewing an asylum seeker's application is materialized by the so-called Dublin system. The Dublin Convention, which first entered into force in 1997, was inadequate in responding to asylum seekers and refugees in time and needed reform. These processes of reform have yet been inadequate to solve the crisis and have become inoperable among the Member States. Undoubtedly, as long as the criteria of the country of first entry under the Dublin system is preserved, the EU's external border countries will continue to face a disproportionate burden. This principle should be amended on the basis of the principle of fair sharing in the Article 80 of the Lisbon Treaty. Multilateral immigration policy, addressed to the source, transit, target country and immigrants, will be a process for the benefit of all parties.